Къде и как да наблюдаваме падащите звезди на 11 и 12 август

Истински спектакъл от падащи звезди ще ни изненада в четвъртък и петък вечерта. Тази година пикът на метеоритния поток Персиди – наречен на съзвездието Персей, от който като че ли се разпръскват „падащите звезди“, се пада в последните два работни дни на седмицата.
Този път обаче явлението ще е най-зрелищното астрономическо събитие на годината, тъй като се очаква метеоритен „взрив“. Причината е, че гравитацията на Юпитер е привлякла повече такива отломки по пътя на Земята. Затова, ако по-рано са били наблюдавани средно около 80 „падащи звезди“ на час, сега количеството им може да достигне 150 и дори 200. Тази година Земята преминава през потока на Персиди от 17 юли до 22 август, като пиковият момент от „падащи звезди“ ще е на 12 август. Те ще могат да се наблюдават след 22 часа.
„Падащите звезди“ са всъщност останки от кометата, които се йонизират и нагряват при навлизането си в атмосферата, достигайки скорост от 59 км/сек. Когато са в Космоса, тези отломки се наричат метеори, но навлизайки в земната атмосфера, те стават метеорити, които понякога стигат повърхността.
Астрономите съобщават, че през нощта на 11 август светлината на Луната ще пречи на наблюдението. Залезът й ще започне към 1 ч през нощта. Затова най-подходящото време за наблюдение ще е на 12 август след залеза на Луната.

Ако искате напълно да се насладите на падащите звезди, би било добре да ги наблюдавате от открито място – поляна, извън града. Уличното осветление пречи на добрия изглед към звездите. Градският смог също. Персеидите могат да се наблюдават от Земята всяка година по едно и също време. Те са частици от шлейфа на кометата Суифт-Тътъл. Когато Земята премине през този шлейф, праховите частици навлизат в атмосферата и изгарят с красива ярка следа. Това, че падащите звезди всъщност са частици прах, не отнема от романтичната им визия. Пожелавайте си по нещо всеки път, когато видите такава звезда.

Къде може да се наблюдават  в и близо до Стара Загора?

В Стара Загора на две места е възможно да има дежурни, но трябва да проверите – Обсерватория „Юрий Гагарин“на последния етаж в сградата на Езиковата гимназия на ул. Цар Иван Шишман 62 – може да се осведомите на телефони 042/64-31-83 и 042/5-81-98

Централна лаборатория по слънчево–земни въздействия „Акад. Димитър Мишев“ при Българска академия на науките, Филиал Стара Загора /на Аязмото, над Стадион „Берое”/

В близост до Стара Загора и сред природата: От 10 до 16 август в с. Борущица за втора подредна година се провежда семейна астрошкола за поотрасналите астрономи-любители, техните близки и приятели, участниците в групите за по-малки любители на астрономията и техните родители. Периодът е подбран да е около максимума на метеорния поток Персеиди, който тази година ще бъде близо до пълнолунието. Първата школа през миналата година бе организирана от Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Юрий Гагарин“-Стара Загора и се проведе  между  22 и  30 август  т.г. Финансовото и техническо осигуряване на мероприятието беше реализирано в рамките на проекта „Хелиотараксия: Център за слънчев и слънчево-земен мониторинг-Стара Загора“. Организацията и ръководството на школата бяха осъществени от доц.д-р Борис Комитов и г-жа Надя Кискинова от страна на НАОП „Ю.Гагарин“ и Център за слънчев и слънчево-земен мониторинг-Стара Загора /ЦССЗМ/  и при активното съдействие на г-н Таньо Маринов- кметски наместник на Борущица. Астрономическите наблюдения се провеждаха всяка вечер пред „Топузовата къща“ под ръководството на Надя Кискинова. Наблюдавани бяха основно Луната и планетата Сатурн. Използван беше 8.5-сантиметров Нютонов телескоп-рефлектор. Луната беше няколкократно фотографирана.  Тези наблюдения  привлякоха вниманието  не само на  регистрираните участници в школата, но също така и на местните жители, както и на много от гостите на селото.

Намислете си желание, намерете високо и тихо място в градската джунгла или на поляните на Аязмото и…смело напред тази вечер и утре вечер в акцията за наблюдение на падащи звезди!

Послепис: За учениците, които се увличат от астрономията е предложението за Летен астрономически лагер в  с. Оряховица. Тази година лагерът ще се проведе от 5 до 10 септември и се организира и провежда от Фондация „Миню Балкански“. Заявките за участие и друга информация търсете в сайта на Фондацията http://balkanski-foundation.org/welcome/