Впечатляващо участие на Стара Загора в „Моцартови празници” Правец 2016

Международният музикален фестивал „Моцартови празници” ще се проведе за дванадесети път от 16 до 20 август 2016 година в Правец. В рамките на пет фестивални дни и вечери ще бъдат представени оперни, симфонични, танцови и джаз концерти и спектакли с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, млади оперни таланти от различни страни, камерни класически и джаз формации, симфоничния оркестър на БНР, оркестъра и балета на Русенската опера, оркестъра и хора на Старозагорската опера. Зрителите-гости на фестивала ще проследят събитията на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт, в зала „Правец” на хотела, в залата на читалище „Заря 1895”, на площада пред Община Правец, на открития басейн в хотелския комплекс. Фестивалът се организира от Сдружение „Моцартови празници Правец 04“ с подкрепата на Община Правец и Министерството на културата. Генерален спонсор Тера Тур Сървис.

За първи път в програмата на Фестивала има впечатляващо присъствие на Държавна опера-Стара Загора и на джаз-музиканти от града ни.

Във втория фестивален ден – 17 август, от 17.00 часа предстои истинска водна феерия край басейна на открито в комплекса на хотела – „Кварто квартет” . Солистите на Държавна опера-Стара Загора Русалина Мочукова и Николай Моцов ще изпълнят тематични песни и камерни творби за водата, а Спортен клуб „Левски Спарта 2000“ по синхронно плуване ще представи в басейна впечатляващо  шоу от танцови миниатюри. Водещ е Владимир Зомбори.

На 18 август програмата на фестивала е посветена на джаза в класиката. Под мотото „Всичко е джаз”  зала „Правец“ в хотел Риу Правец Ризорт ще бъде специалното място за ценители от всички възрасти. Сутрешно матине ще предложи джаз за деца и възрастни с Венци Благоев. Вечерта ще завърши на сцената на Езерото пред хотел Риу Правец Ризорт с  изпълнения на Военния Биг бенд – Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев. Участват солистите Русалина Мочукова,  Марина Господинова, Николай Моцов, Цветомир Цанков, Благовеста Косева, Венцислав Благоев – тромпет, Теодор Петков – пиано, Мариан Божидаров – кларинет/Мариан е ученик в НУМСИ”Христина Морфова”,гр.Стара Загора/,  Стефан Георгиев –  тромпет, Вокална формация „Нова музика” – Горна Оряховица с художествен ръководител Аделина Колева.

На 19 август след обяд – от 17.00 часа предстои плавен преход към темите за любовта и виното в оперните произведения – началото е с „Вино, поезия, дегустация и голяма доза любов” в зала  „Правец“ на хотел Риу Правец Ризорт с участието на актьорите Биляна Петринска и Даниел Цочев, сопраното Даниела Караиванова, баритона и режисьор на събитието Денис Иванов, премиер солистите на Националния балет Александър Александров, Адриана Гюзелева. Денис Иванов е помощник-режисьор в Държавна опера-Стара Загора и режисьор на спектаклите на операта „Сватбата на Фигаро” и „Пинокио”. Негова бе и режисурата на Коледния концерт-спектакъл на Операта през миналата година.

За финал на фестивала е запазен един от най-ярките спектакли от  националния оперен афиш, избран от организаторите – операта „Лучия ди Ламермур” от  Доницети на Старозагорската опера. Спектакълът ще бъде представен на площада пред Община Правец на 20 август от 20.30 часа с участието на съзвездие от млади оперни изпълнители, хора и оркестъра на Старозагорската опера. В ролята на Лучия ще се представи Беса Лугичи от Косово, в ролята на Едгардо – аржентинският  тенор Пабло Караман, Енрико – Валери Турманов, Раймондо – Пламен Кумпиков, Артуро – Александър Баранов, Нормано – Борис Тасков и др. Ще дирижира аржентинският диригент Марио де Росе. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, сценография Димо Костадинов, костюмите са на художника Салваторе Русо /Италия/.

Билети за основните събития от програмата на ММФ „Моцартови празници“ – Правец 2016 могат да се закупят онлайн и в разпространителската мрежа на www.eventim.bg и на касата на хотел „Правец Палас“ в Правец. Всички останали събития са безплатни за публиката.