Световен ден на динята е днешният 3 август

Днес е Световният ден на динята. Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калии и амино киселини. Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

В САЩ този празник се отбелязва със състезания по замерване с дини и с люпене на динени семки. У нас на 3 август се провежда Фестивал на динята във великотърновското село Никюп и в шуменското село Салманово. Динята е много полезна и през летните жеги е най-добро средство за охлаждане.

Динята отлично профилактично средство за бъбреците и храносмилателната система. Препоръчва се при пясък в бъбреците, тъй като действа диуретично. Много полезна е при подагра, защото спомага за прочистване на уреята и пикочната киселина. Динята е източник на фибри, които заедно с високото съдържание на вода са отлично средство за прочистване червата. Тя предотвратява образуването на тумори на дебелото черво и ректума. Освен това стимулира перисталтиката, което има много добър ефект при страдащи от запек хора. Подпомага храносмилането, защото предизвиква отделяне на жлъчен сок.ята и снижава високото кръвно. Незаменими аминокиселини в семките влияят върху производството на сперматозоиди и ерекцията. Семките стабилизират и нивата на кръвната захар, ако от тях се свари чай. Чаят от тях с използва за лечение на бъбреците.

Динята има високо съдържание на витамините С и В. Макар че е сладка, тя се препоръчва на диабетици и на хора с наднормено тегло, защото захарното й съдържание е едва колкото на половин ябълка. При хора със захарна болест консумацията на диня обаче трябва да се ограничи до 300 гр. на ден.

Комбинацията на диня и сирене у нас е широко разпространена, но не всичко вкусно е полезно. Особено ако се прави редовно, това съчетание води до загуба на ценни за организма ни вещества: Омега 3 мастни киселини, желязо, магнезий, цинк.

Както вече споменахме, семките на динята също са полезни, те съдържат ненаситени мастни киселини и други полезни вещества, заради които те се ядат в Азия, особено в Китай, както слънчогледовите семки у нас. В Африка от динените семки се извлича растително масло, освен това ги използват в супи.

Кората на динята също може да се яде. В по-стари времена българите са приготвяли от нея петмез или маджун, някои и до днес правят от дини туршия. Китайците готвят корите, като предварително ги обелват, а след това пържат, варят или мариноват, добавят им зехтин, люти чушки, лук, чесън, захар и ром. Мариновата динена кора е руски специалитет.