Ден на системния администратор – 29 юли

Днес  29 юли  е Денят на системните администратори!

Отбелязва от 1999 г. в последния петък на месец юли и се възприема като ден на признателност към системните администратори, които се грижат за „електронни съобщителни мрежи и информационни системи“. Идеята за празника и избора на дата са на американеца Тед Кекатос. Той, разбира се, е системен администратор и веднъж пред погледа му попаднал рекламен банер, с който потребители изразявали своята благодарност към системния си администратор. Тогава му хрумнало, че поне веднъж в годината сисадмините трябва да получат заслужено “благодаря”, може придружено със скромен подарък, или поне повече хора да се сетя за тях.

Инициативата се ползва с голяма популярност сред технологичните среди има специален сайт – sysadminday.com, на който освен любопитни подробности около празника и забавни картинки, ще откриете и практични съвети за подаръци.

Казват, че професията на сисадмина е подобна на тази на лекаря – ако всичко работи добре, никой не си спомня за него, но ако спре да функционира, изведнъж всички се сещат за него и го молят за помощ.

Честит празник и нека да е весело настроение с няколко вицове за винаги уникалните като личности системни администратори – във всяка фирма и изобщо като типаЖ!

Системен администратор влиза в стаята на служители на голяма фирма и ядосано казва:

– Някой се е ровил където не трябва и е донесъл „Троянски кон“. Питам кой?

Служителката, към която той поглежда, казва:

– Не съм аз. Никога не съм ходила в Троян…

Вървял си един системен администратор и гледа – жаба!

Взема я той, а тя му проговаря: „Аз не съм обикновена жаба, аз съм принцеса. Само ме целуни и гледай в каква хубава девойка ще се превърна.“

Погледал я администраторът и я сложил в джоба си. Повървял, повървял, пък я извадил. Пак почнала тя: „Само ме целуни…“, и така няколко пъти.

Разплакала се жабата, ядосала се „Няма ли да ме целунеш най-после?!“

„Виж сега – на мен принцеса не ми трябва, говоряща жаба по-ме кефи.

 

В офиса на софтуерна фирма:

Всички работят яко от 7:30 до 20:30 – 21:00.

Един ден един от програмистите идва в 10:00, прави си кафе, работи до 15:30 – 16:00 и си тръгва. Следващите дни това се повтаря, колегите му се изнервят, гледат го накриво, шефа побеснява и една сутрин събира целия офис и когато програмиста пристига към 10:00 му тегли едно конско:

– Как може така да не се спазва работното време, проектите не вървят, нищо не е както трябва, следва наказание, последно предупреждение и т.н.

Притеснен програмиста проговаря:

– Ама шефе… Нали съм в отпуск.

По думите на клиента: “Компютъра не ще да се включи – викам оня луд човек  админа. Дойде той, вдигна ръце към небето, промърмори някакви неясни думи, завъртя ми стола 10 пъти около оста му, ритна компютъра, наведе се под бюрото, и пак промърмори нещо неясно, вкючи компютъра и той тръгна! Пак дигна ръце към небето, промърмора нещо и излезе.”

По думите на админа: “Отивам при юзъра – а тоя глупак така се е въртял на стола, че намотал около него захранващия кабел. Напсувах го яко ама тихо да не ме чуе, разплетох кабела, ритнах компютъра по-далече под бюрото, включих го, пак го напсувах и си излязох.