Червената рокля в киното

Червеното е най-женственият цвят. Смята се още за магически цвят. В древността хората са гледали на него и са го смятали за лечебен цвят, способен да дава живот. Съществувало е даже поверие, че ако притискаш рана с червена кърпа, тя по-лесно заздравява.

Червеното е  сила, женственост, съблазняване, ето защо този цвят обърква мислите на мъжете. Действа им някак си подчинително. Пример – сцената от Матрицата, когато Нео се разсейва заради жената облечена в сексапилна червена рокля. Червеното е един от най-популярните цветове когато става въпрос за женско облекло. Червените рокли в киното не са чак толкова много, но винаги са запомнящи се. Винаги. Героините, които ги носят, до една, са силни жени.  Всяка от тях е страстна жена – с огромна любов към живота и с борбен характер. Появяването им в червена рокля във всеки филм е винаги в особено важен момент от филма. Защото червеният цвят носи и усещането за „извънредност” – приковава моментално вниманието, действа безотказно, фокусира всеки, разсеял се дори за миг. „Облечени в червено, вие показвате на хората около вас, че сте личност, която не би се поколебала да вземе крайни решения в името на успеха. В същото време събуждате интерес – този цвят казва „Това е силна и страстна натура” – казват психолози. Говорейки и за червените рокли в киното, отбелязваме, че секси червената рокля на героинята на Мерилин Монро от филма „Джентълмените предпочитат блондинки” е продадена преди време на търг за стойността от 1,2 милиона долара. Очертаващата силуета дреха перфектно допълва съблазняващия образ на Мерилин Монро.

Завършвам с това, че червената рокля винаги е необикновено предизвикателна – даже на закачалката тя изглежда ефектно, внушително и съблазнително. Тя е сигнал за независимост, сила и дързост, така както никоя друга дреха. Дори  високите, ултра тънки токчета са много умерени като ефект, отколкото червената рокля. А когато се комбинират, жената е направо умопомрачаваща. Може да разгледате галерията от избрани червени рокли в известни филми.

Червен цвят – символика

Основни символни значения на червения цвят датират от дълбока древност до наши дни. Обичан от едни, мразен от други, червеният цвят приковава вниманието и създава особени чувства у този, който го наблюдава. Съчетава в себе си агресия и любов, страст и живот. Освен това е символ и на виното – значенията на червеното са толкова много и често си противоречат. Независимо дали го харесваме или не, не би могло да се отрече, че червеният цвят предизвиква винаги усещане за силна емоция – добра или лоша. Никога не остава незабелязан и в историята често е символизирал от силни, дълбоки страстни чувства и желания, до война и жестокост.

В Древния Рим червеният цвят символизирал божественост. Това е цветът на аристокрацията, на патрициите и императорите на Рим. Символ на върховна власт, която по-късно преминава в ръцете на кардиналите. След победа римските пълководци си боядисвали лицето (в чест на Марс) в червен цвят. В християнската религия този цвят е асоцииран с великолепието, цвят на кръвта, на мъчениците, Христовото възкресение. В древен Египет червеният цвят е бил символ на насилието и жестокостта, а в древен Китай – тази багра е била символ на живота, свещен цвят.

Изключително противоречива символика има и днес – едновременно символ на любов и война, на живота и кръвта, на силата и революцията, на гнева и страстта, на ревността и огъня. Освен това червената багра е свързана със сърдечност и силни емоции, именно затова червените цветя изразяват много дълбока и силна любов.

Уляна Кьосева