Весело и закачливо за летния градски шик

Добро утро, скъпи приятели! Вдъхновена от елегантния млад мъж, който видях преди два дни в квартала, не в центъра на града /там се предполага, че елегантните екземпляри са повече/ тазсутрешната прогноза  е за лятната мъжка мода по света и у нас в общи щрихи в моите скромни, отдавнашни бегли наблюдения. Стилът е лек, настроението нека бъде бодро, тонът – е приветлив и с усмивка, която някои екземпляри наричат „заяждане”. Не, вашата Синоптичка не се заяжда, тя се шегува, понякога с високи тонове, които се наричат сакракъз. Но само понякога.

Та е нас какво е лятоска …Масово летни дънкови ¾ панталони с тениски, къси подстрижки тип 0,5 номер, обувки – обичайните маратонки и тук-таме летни кецове, масово – джапанки, като че ли Стара Загора е крайбрежна зона. С този екип /само дето без джапанки де/ се ходи дори и на сватба, уверихме се лично съвсем наскоро. Лятната мода е без разлика между дневно и вечерно облекло, като че ли човек няма поне един час да се преоблече и прекъпе след работа, че да излезе на любимия бар/ресторант да се покаже на града. Бегло се забелязват ленени материи, то гаче много омачкано, смята масовката, забравила принципа на материите, че „колкото по-омачкано, толкова по-естествено”. Летни ризи  /да гладим в тази жега, пфу/ – тук-таме. Гладени елегантни памучни панталони – почти не. Краен резултат – един небрежен, спортен, истински натурален мъж, току що слязъл от коня, какъвто е българският мъж /така де, не някакъв лигльо и модна превземка като от видиотения и съмнителен полово Запад!/.

По света какво е – модните сайтове наистина преливат от елегантни мъже, не само от ревюта, а снимани и от папараци-фотографи  по улиците. Ежедневни елегантни мъже. С ризи във всякакъв вид и стил, с къси и дълги ръкави. Перфектни панталони – и къси, и дълги. Задължително елегантни обувки или летни маратонки и летни кецове, мокасини /о, тази забравени почти по нашите магазини мъжки обувки от кожа или велур!/, с невероятни и по кройка слънчеви очила, с уникално мъжкарски ръчни часовници. Класа!

Който мъж нашенец ми каже, че елегантните мъже не са от мъжкия пол – моля, да се скрие зад първия храст /по възможност в Италия на центъра на Милано, примерно/ и да наблюдава по-внимателно за верността на думите си. И лятната мода, като и зимната, и всички други, има едни и същи основни правила: естествени материи /памук, коприна  и лен, много лен  през лятото/, при обувките също – естествена кожа, набук, велур, сандали /ах, тези сандали, които все мъжете отбягват, а са толкова стилно нещо, ако са стилни, разбира се/, задължителните абсолютно по мярка слънчеви очила /от оптика, моля ви се, то това е закон за уважаващия здравето си човек/, летен парфюм …Да добавим и вечната хубава прическа /подстрижка/. Все пак фризьорите са за това – да правят физиономията отличаваща се. Не да остържат с машинката косата, че е „по-леко”  за носене. Не, главата изглежда на мястото си и тежи на мястото си  с добра подстрижка.  А „леко” няма в жегите – нито на планина, нито на море. Стилът дава това усещане  – за леко и волно, небрежно и подредено едновременно. Стилът не  е всичко, но е почти всичко, защото е визитната картичка на човека.

Ето, не е чак толкова много, нито пък може да струва усилие или много пари, ако има цел разбира се. В разгара са летните разпродажби из МОЛове и останали магазини. Елегантните дрехи са вечни, за тях сезон няма. Обувките, очилата и парфюма отнемат малко повече средства. Но и при тях има намаления, само потърсете верните магазини. После. Продавачите наистина ценят клиентите, които държи на стила и качеството и са готови на всевъзможни кредитни схеми. |Шест месеца по 20 спестени лева – и скъпият парфюм може да се купи. Още толкова по толкова – могат да се намерят и прилични очила. Още толкова – и стилен часовник. За обувки не бива да се чака, там се дава и то от цялото си сърце.

Ако желаете поради удобството от негладене  да запазите стила на дънкови панталони и тениски – запазете го, всичко е свободна воля. Но да сте неотразими – поне слънчевите ви очила да са класа. Ако и те са ви скъпи – поне парфюмът да е хубав. Да не ухаете на евтино, дето се казва. /За часовник айде, от мен да мине. Скъпите телефони показват час. Прекалено много наблягаме май на тези телефони, сега пиша и си мисля…/

И да финализираме, хубавият парфюм действа безотказно на жените. То и самата дума така значи – без отказ, няма да има отказ. Нещо, от което всяко човешко същество се притеснява. Въпреки че няма защо, при този богат и щедър свят.

Сега ви оставям вдъхновени да се гладите и по обед да седнете на Дръмс на промоцията кафе и фреш от малини и да погледате народа, дето щъка насам натам. Все едно сте моден коментатор.

Лятото предразполага към едни такива теми. Може би нямаше да ми хрумнат в хладното, стегнато време. Сега моди ми дай…Едни такива айляшки работи. Ама не е лошо пък, приятно е да се пише за тях и увеселително.

Спорен ден, много стил и настроение ви пожелава Синоптичната служба на 8-я етаж!

ето моето вдъхновение в снимки от улиците на Ню Йорк