С концерт на Пласидо Доминго откриват новата опера в Дубай

Не остана много време! Определена е вече датата! На 31 август 2016 година ще бъде открит оперният театър и културен център в Дубай! Искам да съм там…!

По предварителна информация главен герой на гала вечерта ще бъде   световната звезда Пласидо Доминго! На интернет страницата на новия културен център http://dubaiopera.com/ са обявени и първите спектакли в първия сезон: операта „Ловци на бисери“ от Бизе, постановка на Teatro Lirico „Джузепе Верди“, Триест; първият балетен спектакъл „Копелия“ от Делиб, постановка и солисти на Новосибирския държавен академичен театър за опера и балет. Следват шоуто на най-добрите илюзионисти в света; мюзикълът „Уестсайдска история“; концерт на легендарния певец Хюсеин Ал Джасми, родом от ОАЕ, композитор, текстописец, постигнал рекордни продажби на албуми и над 500 милиона гледания в youtube; Бродуейската продукция „Клетниците“. И още толкова привлекателни идеи имат организаторите!

Сградата е перла на съвременната архитектура! Може да се определи като „пространство в пространството“! Проектът е дело на архитектите Заха Хадид (че кой друг!) и Патрик Шумахер, директорът на нейното архитектурно бюро Zaha Hadid Architects. Шумахер продължава работата след смъртта на Заха през март 2016 г. Разпознава се стилът на нестандартната във фантазиите си архитектка. Постигната е аналогия и хармония между природните дадености и дизайна. Меките очертания на пустинните пясъчни дюни, вдъхновение от морската история и повторение на силуета на арабските кораби – дау. Общата площ на комплекса е 60 хил кв. м. Основната зала е с 2 хил. зрителски места. Сцената и зрителната зала са обкръжени от всички страни с фоайе, чиито стени са прозрачни и по този начин се открива зашеметяваща гледка към езерото Бурж с най-големия музикален фонтан и най-високата сграда в света Бурж Халифа. Съвременните технологии позволяват елегантно мястото да се трансформира от амфитеатрална в концертна зала и в бална зала с равен под. Гаранция за красота и удобство е гъвкавостта и многофункционалността, съчетани с качество на материалите и облицовките, високо ниво на изпълнение на строителството и липсата на компромис между всеки от трите режима. Операта е част от оформящия се район Opera District с музейни сгради, музикално училище, две библиотеки, художествени галерии, открита зала, места за разходки, яхтено пристанище и разкошен хотелски комплекс – шест звезди. В бъдещите програми на комплекса са включени и солов концерт на Хосе Карерас; гастрол на Балет фламенко Сара Барас; Балетният театър на Морис Бежар, Лозана; индийската изпълнителка на ситар Анушка Шанкар. Програма за всеки вкус, с висок професионализъм и естетика! Искам да съм там…!

                                                        Снежана Маринова