Опера Стара Загора за първи път в „Сцена на вековете“

Летен оперен фестивал СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ – Велико Търново /15 юли-3 септември/

Тази година „Сцена на вековете“ ще продължи от юли до септември, а на откритата сцена в крепостта Царевец оперните театри от Бургас, Стара Загора, Русе, Пловдив и Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще покажат най-добрите си заглавия, адаптирани за сцената на открито в крепостта Царевец.

Културният форум се организира от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Цааревград Търнов“ и е отличен с престижния лейбъл „Европейски фестивали“ за 2015-2016 година.

Летният сезон ще бъде открит на 15 юли от Театрално-музикален продуцентски център-Варна с мюзикъла „Граф Монте Кристо“ по едноименния роман на Александър Дюма. Автор на музиката и либретото е световноизвестният съвременен италиански композитор Ив Деска. Продукцията, съчетаваща класическото певческо изкуство с шоу, 3D мапинг и модерна сценография, ще е световната премиера на музикалното заглавие.

На 23 юли на сцената в двореца на българските царе ще бъде представена операта „Набуко“ от  Джузепе Верди, копродукция на Държавна опера – Стара Загора и Държавна опера- Бургас. Двете трупи ще гостуват на Царевец с още едно общо заглавие на 27 август – операта „Кармен“ от Жорж Бизе.

В афиша на „Сцена на вековете“ на 29 юли е операта на Джузепе Верди „Аида“ на Държавна опера –  Русе. Следващото заглавие е за почитателите на балета – „Дон Кихот“ от Минкус. Спектакълът на 5 август ще е копродукция на Театрално-музикален продуцентски център-Варна и Сибирския оперен театър – Русия, хореография и постановка – Сергей Бобров.

Музикалният сезон ще завърши Държавна опера – Пловдив на 3 септември с рок операта по либрето на Тим Райс и музика на Андрю Лойд Уебър  „Исус Христос суперзвезда“.

През 1985 г., по повод националното честване на 800-годишнината от от въстанието на болярите Асен и Петър срещу византийската власт и създаването на Второто българско царство, режисьорът Пламен Карталов експериментално поставя на хълма «Царевец» операта «Ивайло» от М. Големинов, в изпълнение на състав от Софийската опера и балет. Сцената под открито небе е нова форма за град В. Търново – и твърде рядка изобщо в България, която разчупва тогава познатите стандарти за продуциране и възприятие на оперните спектакли. Първоначално предвиденото едно представление предизвиква толкова голям интерес и търсене от публиката, че демонтираните декори са върнати за още три извънредни представления. Общо 12 000 души посещават четирите представления.
През 1987 г. сред естествения декор на хълма «Царевец» се играят шест представления на операта «Цар Калоян» от Панчо Владигеров, с подобен по мащаби успех.
След 21-годишно прекъсване уникалното за България културно събитие е възстановено през 2008 г., по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Репертоарът на постановките е обогатен и разширен с балетни творби. Организацията на фестивалните издания през последните три години се обезпечава със средства, отделени от бюджета на Община Велико Търново.

През 2011 г. Община Велико Търново кандидатства с проект за реализирането на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете” като иновативно културно събитие. Проектът ефинансиран от Оперативна програма „Регионално развитие”.

На избрания терен при средновековните крепостни стени на Царевец е оформена  специално за целите на фестивала трайна сценична площадка, която се ползва и досега за спектаклите. Местата за публиката се осигуряват чрез подвижни седалки с капацитет 1000 места.

Подобно уникално по своя творчески характер събитие е професионално предизвикателство за артисти от различни сценични жанрове / опера, балет, оперета, музика/, за художници, сценографи, постановчици, режисьори и продуценти.
Всички спектакли, които се представят на уникалната „Сцена на вековете” претърпяват специална сценична адаптация, която се развива върху нови сценографски и режисьорски концепции.
От 2010 г. в рамките на Летен фестивал „Сцена на вековете” хълма Царевец във Велико Търново се превръща в естествен декор за исторически възстановки от българското Средновековие. От тази година това събитие се оформи като Фестивал на историческите възстановки.

Оперните и балетни спектакли в рамките на фестивала са гледани от средногодишно от над 10 000 зрители – гости и туристи от цяла Европа, Обединените арабски емирства, Пакистан, Египет, Мексико, САЩ, Аржентина, Китай, Корея, Япония, Австралия.

Фестивалът «Сцена на вековете» вече е утвърден като «запазена марка» на град Велико Търново в културния календар на страната. През последните години подобни формати започнаха да се развиват в София, Варна, Пловдив, Балчик…