Филмов Фестивал „Златната липа“ – Стара Загора 2016

Четвъртото издание на български кинофестивал Златната липа започва на 28 май и завършва на 1 юни  в Града на липите.
За поредна година старозагорци и гостите на града ще имат възможността да гледат най-новите и качествени европейски филми и да посетят всички съпътстващи фестивала събития с вход свободен.
Филмовият маратон ще представи в петте фестивални дни близо 50 филма от 16 европейски страни. Всички включени в конкурсната и извънконкурсната програми филми са създадени през последните 2 години. Някои от тях дори ще направят премиерите си по време на Златната липа. Силен акцент в четвъртото издание ще има българското кино, разкри основателят на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева. Посетителите ще имат възможността да видят преди всички много интересни български заглавия, част от които изпреварват официалните си кинопремиери. Ще бъдат представени и интересни документални и късометражни филми на утвърдени и млади български режисьори.
Заедно с прожекциите ще се проведат много съпътстващи събития – срещи с именити актьори, представяне на книги, откриване на изложби и други интересни прояви. За пореден път Златната липа ще събере в Стара Загора популярни български и чуждестранни актьори, както и режисьори, продуценти, артисти и кинотворци.
Всички прожекции по време на Международния филмов фестивал Златната липа ще бъдат с вход свободен в концертната зала на Държавна опера Стара Загора и в залата на Регионална библиотека Захарий Княжески.