Първият Интернационален Фестивал за 3D рисунки на асфалт в България

1st International 3D Streetpainting Festival
Дата: 25-29 май 2016
Място: Midalidare Estate, село Могилово

Първият Интернационален Фестивал за 3D рисунки на асфалт в България ще се проведе в периода 25-29 май 2016г в Midalidare Estate, с. Могилово.

Такива фестивали се правят още в Холандия, Сингапур, Флорида, Италия, Калифорния, Дубай. Между 25 и 29 май България за първи път ще бъде домакин на такъв фестивал с участието на едни от най-извесните и талантливи артисти в света.

Какво представлява Street Painting?
Идеята се е появила в Италия през XVI век. По това време е имало много художници скитници, които били наемани да работят по катедралите, но след като приключвали проектите, нямали с какво да се прехранват. Започнали да рисуват по площадите предимно религиозни картини с тухли, креда и активни въглени. По време на Втората Световна война, изкуството е забравено и затова през 1972 г в Curtatone, Италия, бил организиран Първият Международен Фестивал за рисуване на улицата, с цел неговото популяризиране. Днес, години по-късно, Street painting-ът се е превърнал от улични рисунки в 3-измерни изображения.

Участници:
Alex Maksiov – Украйна
Леон Кеер Leon Keer – Холандия
Roberto Carlos Treviño Rodriguez – Мексико
Tony Cuboliquido – Италия
Mike Kothuis- Холандия

По време на Фестивала, освен 3D и 4D рисунките, които ще се създадат от най-добрите художници, ще се погрижим нашите гости да прекарат незабравим ден и да запомнят всички, спомогнали събитието да се състои. На територията на Мидалидаре ще бъде организирана занимателна програма за най-малките ни гости и участници, както и музикално оформление с гости изпълнители, базар и кулинарни изкушения. Тъй като бихме искали да оставим траен спомен от Фестивала, сме обвързали първия ден от събитието с рисуването на българската азбука – 30 деца ще имат възможността да рисуват заедно с Leon Keer.

Програма:
25 май 2016 – Ден 1 – 3D изобразяване на българската азбука с помощта на 30 деца; начало на създаване на 4D рисунка;
26 май 2016 – Ден 2 – 3 художници започват работа по 3D рисунките;
27 май 2016 – Ден 3 – Ден за рисуване на 3D & 4D рисунки от художниците;
28 май 2016 – Ден 4 – Завършване на рисунките;
29 май 2016 – Ден 5 – Презентиране на рисунките.