София Филм Фест – висока класа БГ Фестивал

София Филм Фест – 20то издание НАКРАТКО:
Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), наложил се като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, включен в класацията на 50-те световни топ-фестивала (според сп. „Variety”) и акредитиран от FIAPF, ще срещне за 20-а поредна година вярната си публика и многобройните международни гости с най-актуалните и стойностни творби от световното и българското кино.
– Официалното откриване на 20-ия София Филм Фест е на 10 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 19 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 31 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи, ще „подгрее” фестивала от 1 март.
– Откриването на 10 март в Зала 1 на НДК е с официалната премиера на най-новия игрален филм на Иглика Трифонова – „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”.
– Програмата съдържа повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 50 късометражни филма.
– Сред 13-конкурсни филма са:
„Жажда” – България, режисьор Светла Цоцоркова
„Сняг” – България, режисьор Венцислав Василев
„Аз, Олга Хепнарова” (I, Olga Hepnarova) – Чехия-Полша-Словакия, режисьори Томаш Вейнреб, Петер Казда
„Ако и кога” (If and When) – Израел, режисьор Еран Б.Ю.
„Отворена врата” (The Open Door / La Puerta Abierta) – Испания, режисьор Марина Сересески
„Онези отдолу”(The Ones Bellow) – Великобритания, режисьор Дейвид Фар
„Smac” – Гърция, режисьор Елиас Деметриу
– София Филм Фест се открива на 10 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на най-новия игрален филм на Иглика Трифонова – „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”. Проектът, стартирал от София Мийтингс, даде заявка за сериозен успех още през 2011 година, когато спечели в рамките на кинофестивала в Кан наградата ScriptEast на името на легендарния полски кинорежисьор Кшищоф Кешловски. Световната премиера на филма се състоя през ноември 2015 година в конкурсната програма на международния фестивал „Black Nights” в Талин.
– Легендарният режисьор с български корени Тед Кочев, носител на „Златна мечка” в Берлин, с две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”, ще бъде специален гост в София през март и ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към света на киноизкуството. Режисьорът на „Рамбо: Първа кръв” ще представи своя ретроспектива. Визитата на Тед Кочев е специалният подарък на „Джеймисън” за 20-годишнина на София Филм Фест.

– Наградата на София ще бъде връчена и на прочутото трио Георги Стоев -Джеки, Георги Пенков – Джони и Христо Илиев – Чарли. Те ще представят и най-новия си съвместен филм „Добро утро, капитане” на специална премиера в кино „Люмиер”.

– Специален гост на 20-ия София Филм Фест ще бъде легендарния ТЕРИ ГИЛИЪМ. Той е един от безкомпромисните колоси в киното – индивидуалист, изключителен визионер, член на знаменитата комедийна група „Монти Пайтън”, създал многобройни забавни, абсурдни и изпълнени с фантазия филми, носител на две награди „БАФТА”, както и на четири награди от кинофестивала във Венеция, с номинации за „Оскар” и „Златен глобус”, както и за много други престижни филмови награди.

– На 20-ия София Филм Фест се очакват над 250 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 13-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени пред професионална публика – представители на филмови фондове и институции, продуценти, дистрибутори, разпространители, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании. Партньори на София Мийтингс са: Producers Network, Cannes Market, Crossroads, Mediterranean Coproduction Market, Mediterranean Film Institute, Moscow Business Square, EAVE, Hungarian Filmlab, Focusfox Studio (Унгария), Synchro Film, Video & Audio (Виена), Yapimlab (Турция), Medienboard Berlin-Brandenburg, MDM, FilmFestival Cottbus, Connecting Cottbus, Фондация Робърт Бош, Ню Бояна, Europa Distribution, Europa Cinemas.

– За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК-Зала 1, Кино Люмиер, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, културен център „G8”, CINEMA CITY Mall of Sofiа, CINE GRAND City Center Sofia и ARENA Deluxe Bulgaria Mall. За първа година и в Зала „Славейков“ на Френския културен институт. / Цените на билетите са 8,00 / 6,00 лв.