Карнавалът в Ксанти, Северна Гърция

Идея за кратко и интересно пътешествие през почивните дни – 12 и 13 март

Карнавалът в Ксанти се провежда в началото на пролетта, по време или около празника Сирни Заговезни карнавал. В центъра на събитието са заложени местните традиции и фолклор, но ежегодно темата на карнавала се променя в зависимост от актуалните европейски и световни събития – политически, културни и социални, но темата се реализира с присъщия на гърците хумор. Карнавалът в Ксанти достига своята кулминация с провеждането на големия парад. Участниците в него дефилират върху празнично украсени платформи, на фона на силна музика и танцуват. За първи път събитието се организира преди близо век – през 1926 г. и оттогава традициите на честването му продължават до днес.
Над 200 000 души посещават ежегодно този карнавал – нещо, което човек трудно би могъл да си представи, като се имат предвид мащабите на Ксанти. Всичко се организира от общината и продължава две седмици. Десетки трупи и хиляди гости от близки и далечни градове и села на Гърция огласят калдъръмените улици на града, пеят и танцуват, скрити зад комични и страшни маски. Карнавалните шествия през деня предават щафетата на вечерната забава, озарена от фойерверки и осветление. Карнавалното шествие завършва през нощта ( в неделя) с ритуалното изгаряне на символичното чучело Царос на брега на река Косинтос, придружено от фойерверки в небето.
Съпътстващи събития на карнавала, които стартират две седмици по-рано, са могобройни – изложби, улични театрални представления и филмови прожекции. Настроението по време на Карнавала в Ксанти е приповдигнато, а шествията са много по-внушителни, отколкото бихте предположили за такъв неголям град като Ксанти.
Ксанти някога е било българско селище и се е казвало Царево. Българският аналог на този фестивал е кукерството. С времето маскарадът изоставя традициите и се превръща предимно в купон, на който присъстват хора от различни държави.