Годината на Маймуната настъпва на 8 февруари

Буда поканил животните, за да отпразнуват китайската Нова година или чун дзие. Уважили поканата му дванадесет животни и Буда нарекъл по една година на всяко от тях. Ето защо китайският календар е разделен на периоди от 12 години и на всяка година от цикъла съответства определено животно. Новата година се определя според китайския лунен календар и започва между декември и февруари.
Според китайския календар 2016 година ще премине под знака на Червената Огнена Маймуна. Тя ще настъпи на 8-ми февруари, когато ще изпратим Годината на Овцата и ще посрещнем Годината на Маймуната / до 27 януари 2017 г./.
Китайският календар определя началото на Новата година по лунния календар. Годината на Червената Огнена Маймуна по ред е 471-та китайска година. Маймуната е деветият знак от Китайския зодиак. Числото 9 се свързва с амбиция и активност. От тази зодия са хората, родени през 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016 г., или тези, които ще се появят през 2028-а.

Китайската година 2016-та е 33-ти номер в 60-годишния цикъл, наречен Пинг шен и описван в китайската традиция като „Маймуна, изкачваща планина“.

Хората, родени под знака на маймуната, са интелигентни и амбициозни. Обичат предизвикателствата и дават всичко от себе си, за да се справят отлично с всяка задача. Те са живи, гъвкави и се адаптират лесно. Верни партньори са, затова се радват на щастлив семеен живот. Маймуната може да ви очарова и разсмива в продължение на часове. Очарователна и изобретателна, тази зодия има остър като бръснач ум, съчетан с природен чар, чувство за хумор и една торба, пълна с трикове. Маймуните се отличават с оригиналност и парлив стил, добри импровизатори са и винаги могат да сложат неочакван нов обрат на класически сюжети.

В Китайския календар има и 5 елемента, които са пряко свързани с всяка зодия и се редуват – метал, вода, огън, дърво и земя. През 2016-та елементът е огън, а пряко свързан с него е червеният цвят. Числата, които носят щастие на родените под знака на Маймуната са 1, 7 и 8. Цветовете, които носят късмет на родените под знака на Маймуната са бяло, синьо и златно. Хризантема е цветето на тази зодия.

Известни личности, родени под знака на маймуната
Великите Чарлз Дикенс и Леонардо да Винчи, певиците Селин Дион и Кристина Агилера, актьорите Том Ханкс, Уил Смит, Елизабет Тейлър, Холи Бери, Даниел Крейг и др.

В Годината на Маймуната в изкуството можем да видим възраждане на позабравени стилове като бурлеска, кабаре и водевил. 2016-та ще носи късмет на театъра и на занимаващите се с други изкуства като танц, магия, цирк, импровизация, комедия.
Подходяща е за започване на нови начинания. Дори да излизат някакви препятствия, бързо ще ги преодолявате. Подходяща е и за започване на нов бизнес, но трябва да бъдете внимателни при избора на партньор. Успех ще имат само онези, които се потрудят за добрите резултати. Късметът има малка роля за събитията в Годината на маймуната.
Годината на маймуната ще бъде пълна с ангажименти в професионален и личен план, затова е възможно натрупване на стрес. За да се справите, трябва да намерите начин да елиминирате напрежението. Годината е подходяща за интензивна физическа активност – запишете се на танци, фитнес или някакъв спорт. Време е да се замислите за по-здравословен тип хранене. Като цяло не се очертават проблеми със здравето през тази година. Маймуната е постоянно в движение, а движението е здраве.

Как се посреща Новата лунна година в Азия?
Азиатската лунна Нова година се празнува от над 1 милиард души по целия свят. Най-популярната легенда за ритуалите на хилядолетния празник е за Ниен – изключително жесток звяр, който разкъсвал хора в навечерието на Нова година. Звярът, казват, се страхувал от червения цвят, от огъня и от силния шум. Първият ден от Новата година се нарича юан дан (утринта на новата година) и започва в 23 часа в предишния ден. В Китай и китайските квартали по света се запалват стотици хиляди червени фенери. Една от най-зрелищните гледки по време на празненствата са танците на дракона и на лъва. Главите на тези страшилища също пропъждат злото, а ловките движения на танцьорите предлагат забележителен спектакъл.
В навечерието на лунната Нова година човек трябва да бъде със семейството си. След като всички са събрани на сигурно място у дома, вратата се запечатва отвътре с червени хартиени ленти. Бият се барабани, взривяват се бомбички и се изстрелват пищни фойерверки. Хората обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия.
Вечерята преди настъпването на Новата година е особено специална и тържествена. На трапезата, след като се поднесат пет топли ястия, пет чаши вино, пет чаши чай и десет пръчици за хранене като ритуална почит към пет поколения предци, семейството се покланя на най-възрастния, на децата се дават пари в червени пликове и вечерята може за започне.
И още един от хилядите митове: за празника на земята слиза богът на кухнята Дзао Шен, който благославя домовете и готвачите, в зависимост от качеството на приготвените ястия – ето защо е толкова важно храната да е майсторски приготвена.