Райна Княгиня и Стара Загора – по повод 160 г. от рождението на великата българка

На 6 януари се навършиха 160 години от рождението на една велика българка – Райна Попгеоргиева Футекова или както я знае народът – Райна Княгиня.

Нямаше публикации из националните медии, нито прояви в столицата…Родният и град Панагюрище е подготвил скромна програма, с която ще отбележи кръглата годишнина.Честванията са и по повод 170 -тата годишнина от рождението на поборника Васил Дипчев, съпруг на Райна Княгиня и 65-тата годишнина от създаването на Общински народен музей в Панагюрище. Вероятно големите събития са подготвени за месец април тази година, когато България ще отбележи 140 години от избухването на Априлското въстание през 1876 г.
И така…На 19 януари програмата за годишнината от рождението на Райна Княгиня в Панагюрище започва с “Урок по родолюбие”, подготвен от ОДЗ “Райна Княгиня”. Следва поклонение пред паметника на Райна Княгиня в родната й къща. Вечерта, от 17.00 часа, правнукът на Райна Княгиня – Здравчо Здравчев – ще представи историята на рода, като ще бъда поставен и акцент върху съдбата на синовете на великата българка – достойни български офицери, унищожени от комунистическия режим.
Повече за биографията на Великата Българка Райна Княгиня, умряла в нищета и забрава- може да прочетете и чуете на страницата на Къщата на Райна Княгиня в Панагюрище в Интернет http://museumpan.com/content/%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9-%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BD%D1%8F%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D1%8F
А сега – любопитно за връзката на Райна Княгиня със Стара Загора./В града ни има също детска градина и Професионална гимназия, които носят нейното име, но нямат /засега/ обявени събития за годишнината./
Родената през 1856 г. в Панагюрище Райна Попгеоргиева Футекова е много умна. Завършва училището при женския метох, после панагюрските първенци я пращат в Стара Загора, където е най-добрата девическа гимназия. На 17 години тя се връща в родния си град и става главна учителка.
Коя е тази най-добра девическа гимназия, която завършва Райна Княгиня?
Това е първото класно девическо училище в Стара Загора, открито на 02.06.1863 година. Учебните занятия започват на 24.08(05.09) 1863 година в сградата на Свети Николското училище. Създател и пръв директор на гимназията е Анастасия Тошева – първата жена с висше образование в нашия град. Тя е била един от най – изявените педагози за онова време. Под нейното всеотдайно ръководство училището се утвърждава като един от първите центрове на девическо образование у нас през епохата на Възраждането. То дава на България хиляди, много добре подготвени за своето време и с родолюбив дух учителки. До Освобождението в него са учителствували освен Анастасия Тошева, Зюмбюля Талинова, Даскал Атанас Иванов, Петър Иванов, Пенка Стойчева и други. Негови възпитанички са: Райна Попгеоргиева/Райна Княгиня/, Зюмбюля Попстефанова, Теофано – Ненова Попова и други. Авторитетът му на най-добре уредено девическо училище привлича ученички от далечни места. То подготвя процентно най-много учителски кадри за девическите училища в България.