Постите през 2016 година – ползи,вреди,календар

В православната традиция съществуват 4 многодневни поста в годината:

  • Велик пост (великденски пости);
  • Петров пост;
  • Богородичен пост;
  • Рождественски (коледни пости).

Пости се всяка сряда и петък от седмицата, денят срещу Богоявление (5.01.), Кръстовден (14.09.) и денят на Отсичане главата на Йоан Кръстител (29.08.)

По отношение на храненето постите се приемат като период, през който хората се въздържат от консумацията на животински продукти. В нашата традиция постите представляват лишение от месо, мляко и млечни продукти, яйца,риба,алкохол въздържание от плътски удоволствия. Имат няколко степени на строгост: забрана само на месо, постни дни, в които е позволена риба, гореща храна с растителна мазнина, гореща храна без мазнина, студена храна без мазнина, пълно въздържание от храна. Интересно е да се знае, че безгръбначните животни (охлюви, миди, октоподи и други подобни) се считат за постни храни.

Постът е пречистване най-напред на душата, а после и на тялото. Основата на традицията е в т.нар. духовен пост, при който е наложително въздържание от всички грехове –  на езика, на сърцето, на мисълта и на волята.Според съвременната диетология православните пости са разумно организирана система, основана на годишния кръговрат. Положителните страни на постенето следва да се използват разумно. Постенето не бива да е продължително.

Не се препоръчва в ранна детска възраст и при някои стомашно-чревни заболявания. За да не се изтощава твърде много тялото по време на дългите коледни и великденски пости, църквата е предвидила дни, в които е разрешена консумацията на риба.