Международен ден на думата Благодаря

В световния календар на празниците отскоро  11 януари  по инициатива на ЮНЕСКО и ООН  е обявен за Международен ден на „благодаря“. Идеята е поне веднъж годишно напълно съзнателно и целенасочено хората да потърсят повод да изразят своята признателност на близките и приятелите, а защо не и към себе си?!

Когато станете сутрин, благодарете на Бога за живота, който ви е дал. Щом излезете вън, благодарете, че слънцето изгрява и Ви праща своята топлина и светлина. След това започнете с работата си на деня. Каквото и да работите, обърнете се към невидимия свят за помощ. Човек трябва да благодари на Бога за всичко, което му се дава. Благодарността е еквивалент на плащането. Благодарността е особен род лъчиста материя, която човек отправя към разумния свят. В замяна на тази материя разумният свят изпраща духовна светлина, която осветява пътя му. Без благодарност не може да става правилна обмяна между хората на земята и възвишените същества в разумния свят.
Петър Дънов

Благодарността е рецептивна енергия. Тя ангажира сърцето на човека. Той изпитва или изразява благодарност, след като му се е случило нещо удовлетворяващо. Например: помощта от приятел, когато си в беда, предизвиква чувство на благодарност. Забелязваш хубавите неща в живота си и си благодарен. Повечето хора имат предвид именно благодарност, когато изричат думата признателност. Духовни водачи, учители и други – от Далай Лама до Луиз Хей и Опра Уинфри – превъзнасят ползата от изразяването на благодарност чрез писания, медитация или „отношение“.“ Д-р Ноел С. Нелсън

Ако решите да поздравите някого с Международния ден на „благодаря“, има вероятност да спечелите по-голямо признание, стига да знаете как тази дума се пише или се произнася на други езици:
* азербайджански – Сox sag olun (много благодаря), tesekkur edirem;
* английски – Thank you;
* арабски – Shoukran, Saha;
* африкански – Dankie;
* беларуски – Дзякую;
* виетнамски – Cam on;
* гръцки – Evkaristo;
* грузински – Mahd-lobt;
* естонски – Tanan;
* иврит – Tod`a;
* индонезийски – Terima kasih;
* исландски – Takk;
* испански – Gracias;
* италиански – Grazie;
* латвийски – Paldies;
* литовски – Aciu;
* немски – Danke schon;
* норвежки – Tak;
* полски – Dziekuje bardzo;
* португалски – Obrigado (към мъж), obrigada (към жена);
* румънски – Multumesc;
* руски – Спасибо;
* сръбски – Хвала;
* словашки – Dakujem;
* тайски – Kabkoon krup;
* турски – Tesekkur ederim/Sagolun;
* узбекски – Rahmat;
* украински – Дякую;
* унгарски – Koszonom (Кьосьоньом);
* финландски – Kiitos;
* френски – Merci;
* хавайски – Mahalo;
* хинди – Dhanyavad;
* холандски – Dank u wel/dank je wel;
* хърватски – Hvala;
* чешки – Dekuju;
* шведски – Tack;
* есперанто – Dankon;
* японски – Arigato

БЛАГОДАРЯ за вниманието към тази статия!