Легендарната снимка на „Бийтълс“

Аби Роуд (на английски: Abbey Road) е предпоследният студиен албум на британската рок група Бийтълс. Издаден е през 1969 г. Той е рок албум, но включва стилове като блус, поп и прогресив рок.
Снимката за обложката на албума е направена на 8 август 1969 от фотографа Иън Макмилън. Макмилън, качен на стълбата, направил множество снимки на музикантите, докато те пресичали пешеходната пътека. За корицата на Abbey Road била избрана снимката, на която и четиримата са застанали във V-образна форма. Идеята била на Пол Маккартни. Няколко дни преди снимките, той скицирал как си представя корицата. Успели да пресъздадат представата му съвсем точно. След излизането на плочата пешеходната пътека става задължителна спирка за всички почитатели на ливърпулската четворка. Благодарение на уебкамера на сайта на звукозаписното студио дори може да се види какво се с случва на зебрата във всеки момент. Що се отнася до албума Abbey Road, той е един от най-успешните на „Бийтълс“.
Пешеходната пътека тип „зебра“ на улица „Аби Роуд“ в Лондон, на която е направена снимката за обложката на албума на „Бийтълс“ Abbey Road, беше призната през 2010 година за част от културното наследство на Великобритания. Пътната маркировка получи от фонда „Английско наследство“ статус Grade II, което означава, че се охранява от държавата, защото представлява културен интерес. Все пак това е най-ниският статус за паметниците на културата във Великобритания.
През същата година в списъка на културните ценности с национално значение на страната влезе и звукозаписното студио „Аби Роуд“ на едноименната улица. В него освен „Бийтълс“ са работили музиканти като „Пинк Флойд“ и U2.