„Траяна“- една от музикалните емблеми на Стара Загора

Дори Съюзът на българските музикални и танцови дейци /дори и той!/ не можа да избегне от клишетата и да даде наградата „Кристална лира” тази година на Вокална група „Траяна” – и по случай 30 години от създаването и. Не можа да оцени избухването в културния живот на страната ни, наречено „Траяна”. Да не говорим какво избухване е за размерите на провинциална Стара Загора в средата на 80те години на миналия век.
На 20 ноември 2015 в залата на Държавна опера Стара Загора всички ние от публиката ще можем с овациите си да „кажем” – Браво „Траяна”, благодарим ти за щастливия атентат, който извърши в музикалния живот на страната ни преди 30 лета!
Вокална група „Траяна” са: Лиляна Дойчева; Надя Тончева; Константин Бейков; Янко Янков. Ще ги видим на сцената заедно с младите си последователи – Група „Спектрум“; Вокална студия „Траяна глас“ към ЦНКИ гр. Стара Загора; Вокална формация „Септимус“ към НУМСИ „Христина Морфова“ гр. Стара Загора.
„Траяна” е създадена от композитора, цигулар, дългогодишен концертмайстор на Операта на Стара Загора Кирил Тодоров през 1985 г. В последния състав на ВГ „Траяна“ са: Надя Тончева, Лиляна Дойчева, Марияна Влаева, Апостол Гурков и Трифон Лангазов. Тези, които не ги разбират, ги обявяват за елитарна група. Акапелното пеене е висок клас продукция, трудно се приема от хората, изисква много труд. В „Траяна“ пеят некомерсиална, нетърговска музика. Първото издание на единствената им плоча свършва на пазара за седмица. Преиздават я отново. Участват два пъти във Фестивала на естрадната песен „Златният Орфей”, имат активна концертна дейност в страната и чужбина. Групата съществува до 1990-1991 г., но за творческия и път се разказва дори в учебника по музика на издателство „Булвест 2000” от 2000 г.
„Траяна“ беше една школа за мен. Школа по дисциплина, издръжливост и професионализъм. Това, което правехме, е много трудно, не всеки може да се справи с това, което ние правехме. И това, което най-вече ценя от „Траяна“, е развиването на ансамбловото чувство. Това, което ни липсва на нас българите. Да работим, да живеем в ансамбъл и да се получава хармонично пеене от това. А това е важно, много е важно. Да си хем „тухла в стената“, хем да се получава общата хармония. Говоря за музиката, но е така и в живота, и в обществото. Всеки един е важен” – казва Надя Тончева, една от „Траяна”.
Концертът е организиран от Община Стара Загора, за което чест и поклон! Поканите ще се дават в Билетен център на Операта в дните преди концерта на 20 ноември.