Защо да посетя Фестивал на оперното и балетно изкуство-част 1

В част 1  започваме с предварителната подготовка за посещение на този Фестивал с традиици в Стара Загора.

Защо да посетя постановки на 46-тия Фестивал на оперно и балетно изкуство Стара Загора означава да си имам отговори на няколко въпроса?

Обичам ли града, в който живея ? Или просто обичам от него семейството си и „Берое”? Обичам ли артистите на този град, местата, където се прави изкуство, горд ли съм с тях? Искам ли да ходя на опера и балет, за да гледам как артистите на този град се развиват, израстват? /Понякога /но почти никога!/ не се развиват и не порастват, но много се стараят./. Ако много обичаш Стара Загора и се изявяваш активно /и безплатно/ по всички Интернет-Форуми, които прославят града ни като „най-красивия град в България”, Център на Вселената и тн. Вероятно е време да се замислиш, че да обичаш един град означава да обичаш и бедните му хора, и богатите, и децата му, и възрастните му хора, и просяците му, и лудите му. Да обичаш и уважаваш и познаваш и цениш артистите му – защото те са душата на този град, те са емоциите му, те са думите му, картините му, музиката му ….това е за мен голяма част от любовта към един град. В която любов доста хора тук се кълнат – в изображения на тениски, фейсбук групи и тн.

Какво са за мен операта и балета? За мен лично са магично пътешествие и приключение в светове на музика, театър и танц, които ме очароват. Доказано лечебно свойство на класическата музика, но темата е лична и я разказвам лично.

Готов ли съм да видя нещо ново и нестандартно? Да търся смисъла в светлинките в тъмното? Или да подкрепя млад български автор на модерна опера? Или Травиата да изглежда като момичето от квартала, а не като богата и наконтена метреса от супер луксозните салони на 19 век? Ако сте готов за експерименти и със себе си – идвайте.Или просто слагам заглавие на всичко, което ми се предлага като авангардно и неинтересно и за сноби и ….отивам да похарча 3 пъти повече пари от цената на един билет в кварталната кръчма. Където е много вероятно нито виното, нито дори храната да са добри.

Дали и защо /да/ съм готов да дам 6-8-10-12 лв. за билет за посещение на Операта? От кукуригане по всички медии, как Операта и балетът са скъпо изкуство, всъщност хората се стреснаха и някои дори не любопитстват, колко скъпо е. Струва 6 лв за ученици, студенти и пенсионери. Струва 8-10-12 лв. за работещи. Като 8 лв. е най-предпочитаната цена на билет. Вярно е, че за 8 лв може да хапнете нещо си в някой ресторант. Или дюнер на крак. Или да си купите 1 кг месо. Няма как да е без пари. Никой не уважава и не цени нещо, което си няма цена. Входът към изкуството е с билет. На това се учат и децата. Безплатното-се нарича зрелище.Точка.

Какви ползи ще ми донесе да гледам опера и балет?От една страна посещението на Опера би било опасно за вас. Ще ви видят и ще ви разказват из града – „Този е станал лигав интелектуалец, лигльо”. Щом не сте във фитнеса или на мач при истинските мъже – то си е опасно –ще ви изклюкарят. От друга страна също е опасно – ще ви хареса, в това съм уверена, и ще идвате пак и пак. Ще ви харесва все повече. Ще се влюбите в някоя балерина. Ще си изгубите сърцето. Ще хванете по невидимата стълба на някой от гласовете на сцената и …ще се изкачите много високо. Как ще ви върнем оттам?! Опасно е. Но си струва всяка похарчена минута.

Само и единствено, не се самоотказвайте и самоспирайте не слагайте „етикети” и заглавия на всичко, което се предлага. Любопитствайте. Няма бедни хора и не всичко е пари. „За кефа цена няма“-казва народа. Въпросът е само, кой къде го търси Този Прословут Кеф.