Светло спокойствие на зимния плаж в Макри

Само един ден. А цяла седмица „храни”! Зимното Беломорие е спокойно и съзерцателно. Плажът на селцето Макри е „събитието” на сърцето ми в тези почивни дни. Толкова близо до Кърджали, по магистралата за Александропулис, в една от първите отбивки вдясно.
И…докато има слънце, докато усещаш топлинката му- търкаляш се по плажа с книга в ръка /или без/, разхождаш се, събираш и снимаш камъчета, гледки, котки… На плажната ивица им голямо разнообразие и причудливи с формите си камъчета, моделирани от морето. Неделният ден ми беше „ден на зеленото” и събрах колекция от почти „50 нюанса зелено”. От камъчета във всякакъв вид, размери и форма. А мраморните, снежно-белите, те са…като снежинки, омагьосани от Нептун да красят прилежащите на царството му пространства. Като бебешки бонбони, като бебешки пелени – толкова много и чисто бели, че чак идва към теб аромат на бебешки омекотител за пране.
Уникално безлюден, тих, спокоен, съзерцателен плаж в този сезон. Може да записваш мислите си. Може да навлизаш в тях като в светла пещера, в която …хоп, до крака ти вдясно – проблясва златна монета. Забравил ли си я?! Май много отдавна. Вземи си я, твоя е. И прави с нея, каквото искаш. Най-добре – вземи си още красота и спокойствие! Налей в колата бензин и хайде към Беломорието! Тишината и безлюдната му красота само за един ден, само за броени часове дори – зареждат силно и за дълго.
Послепис от мен– и за веселяците има компания. На плажа е заведението, в което в неделя наобяд се свири и пее и към залез слънце вече гласовете звучат нестройно. Но! Нужно е все пак и някой да ви върне в действителността. Шофьор имам предвид. За пътя обратно към България.
Послепис от Уикипедия – Макри (на гръцки: Μάκρη) е неголямо селище в Беломорска Тракия в община Дедеагач в източната част на най-южните полегати възвишения на планината Овчарица, където тя се среща с Бяло море. Отстои на 9 км западно от гр. Дедеагач и на около 700 m от беломорския бряг, където след заобикалящите селото маслинови, бадемови и смокинови насаждения, кремове (лилии) и зокуми (олеандри) е крайбрежният квартал на Макри (Παραλία Μάκρης) с неговото не голямо, но сравнително добре устроено пристанище и няколкокилометровия плаж, наречен на намиращия се там параклис „Св. Петка“ (Αγία Παρασκευή – Агиа Параскеви). Център е на демова секция Макри, която има 1674 жители. Името му означава „продълговато място“ (от гр. μακρά).