Къщата на старозагорския аптекар Начо Коев

Чувала съм деца да наричат тази сграда „Къщата на приказките”. Вероятно заради островърхото, осмоъгълно куполче в югоизточната част, романтичните арки на прозорците, елегантните детайли, причудливите извивки на архитектурната линия и желязната ограда. А може би, защото и дворът, и къщата са потънали в зеленина! Къщата е принадлежала на старозагорския аптекар Начо Коев (1870-1953), дипломиран през 1896 г. фармацевт от Университета в Лозана, Швейцария. След женитбата си за Мария х. Станева, с получената зестра, открива собствена аптека и бизнесът му потръгва. По разкази на съвременници и наследници, аптеката е най-известната и най-дълго работилата частна аптека  в града. За изграждане на дом Начо Коев закупува парцел на улица Столетов, която и днес носи същото име, но вече е булевард. Строителството започва през 1925 г. и продължава  до 1927 г. Проектант е арх. Тодоров от София по френски архитектурен проект. В процеса на работа известният старозагорски архитект Христо Димов преработва елементи от проекта и ръководи строителството. Къщата е на два етажа, с мазе и тавански помещения. Раздвижената планировка включва пет спални, преддверие, салон, кабинет, дневна, столова, кухня, сервизни помещения, вътрешни стълби. Интересно и функционално е оформен входът на сградата – покрити стълби с каменен парапет – балюстрада. Особено очарователен със своя овален еркер и големи прозорци е салонът на втория етаж. Прозорците към улицата са закрити с модерните по онова време подвижни капаци (кепенци). Днес и къщата, и дворът са поделени между наследниците и, за съжаление, не са в този блестящ вид, както преди почти 100 години.

Снежана Маринова

На снимките: първата – етап от строителството;

втората – етап от строителството – от ляво на дясно: първият е арх. Христо Димов, третият е собственикът Начо Коев, и двама от майсторите –строители.

снимките са от личния архив на Николай Гичев, публикуват се за първи път

статията е публикувана в сп. Zonabg, април 2015

етап от строителството
етап от строителството – от ляво на дясно: първият е арх. Христо Димов, третият е собственикът Начо Коев, и двама от майсторите –строители