ФОБИ 2018 – „Катерина Измайлова“, гостува Държавна опера Пловдив


Event Details


На 30 ноември от 19 часа в рамките на Фестивал на оперното и балетно изкуство гостува Държавна опера-Пловдив. Провокативното заглавие на „ Катерина Измайлова“ от Шостакович е дело на един от най-известните български оперни режисьори в чужбина –  Вера Немирова. Един истински европейски спектакъл – силно въздействащ театър, завладяваща музика и предизвикателна наслада за ценителите на стойностното изкуство.

Немирова приема поканата на Пловдивската опера по сантиментални причини – майка й, оперната певица Соня Немирова, е била солистка на операта, а баща й – Евгени Немиров е режисьор на първото представление на „Катерина Измайлова“ през далечната 1965-та на сцената в Русе. Тогава повече от две седмици в дунавския град изкарва самият Шостакович, който присъства на репетициите.

„Катерина Измайлова“ е поставена в СССР под заглавието на повестта на Николай Лесков „Леди Макбет от Мценска околия“ през 1934-та, играе се с огромен успех в Ленинград (83 представления) и Москва (97). Днес се играе в Цюрих, Любляна, Пресбург (Братислава), Копенхаген, Стокхолм, Буенос Айрес, Метрополитън опера, Ню Йорк, Кливланд.

Две години по-късно обаче след разгромяваща статия в „Правда“ по поръчка на Сталин операта е забранена заради мрачния живот и ниските страсти, които изважда на сцената. Тя не е поставяна на съветска сцена повече от 20 години.

Самият Шостакович интерпретира убийцата от страст Катерина Измайлова като жертва и иска чрез музиката си да я направи единственият положителен герой в иначе клеймящата я повест на Лесков.

Съпружеска измяна в търсене на свобода и смисъл, убийство на свекър и мъж, последвано на финала и от убийство от страст, насилие психическо и физическо, пътуване на кервани от хора към Гулаг, животът като затвор, затворът като единствено възможна свобода – Шостакович е скандален и гениален в тази си опера, а постановката на Немирова – модерна и класическа едновременно.

КАТЕРИНА ИЗМАЙЛОВА

Опера в четири действия от Дмитрий Шостакович

Диригент Абзал Мухидинов

Режисьор Вера Немирова

Пластика Силвия Томова

Сценография и костюми Димана Латева

Диригент на хора Драгомир Йосифов

Концертмайстор Виеслав Новак

Действащи лица и изпълнители:

Борис Тимофеевич Измайлов – Пламен Бейков – гост

Зиновий Борисович Измайлов – Александър Баранов

Катерина Измайлова – Марияна Панова

Сергей – Георги Султанов

Аксиния – Светлана Иванова

Пиян дрипльо – Марк Фаълър

Поп – Евгений Арабаджиев

Полицейски пристав – Владимир Ников

Нихилист – Борис Кучков

Полицай – Борислав Филипов

Стар каторжник – Александър Носиков

Сонетка – Цветанка Ангелова

Каторжница – Станимира Манолова

Сержант – Живко Пейчев

Часовой – Стефан Толумбаджиев

Първи работник – Димитър Стоянов

Втори работник – Сероп Йозгатлян

Работник от мелницата – Борислав Филипов

Продавач – Цветан Цветков

Метач – Август Методиев