Среща с Дарин Петков в „Красивите лица на Стара Загора“


Event Details

  • Date:

DOLAP.BG стартира „Красивите лица на Стара Загора-2“

От 12 март 2020 г. сайтът за литература, изкуство, култура, наука, знания, православие, пътешествия и пр. Dolap.Bg започва за втора година организиране и провеждане на поредица от срещи с именити земляци под логото „Красивите лица на Стара Загора -2“. Първото издание през 2019 г., което се проведе със съдействието на Община Стара Загора, беше посветено на 140 г. от началото на възстановяването на града-герой. То предизвика интереса и задоволството, както на младата публика, за която беше предназначено, така и на широката общественост. При направеното допитване на Редколегията сред читателите за знаковите събития през миналата година, „Красивите лица …“ бяха посочени в първата тройка. Приятно беше да се определят като вълнуващи и впечатляващи срещите с почетните граждани на Стара Загора – големият учен, дарител и общественик проф. Минко Балкански и световната оперна прима Веселина Кацарова, Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан, ученият от европейски мащаб доц. д-р Алексей Стоев,  математикът Любомир Любенов, социологът д-р Първан Симеонов, уважаваният телевизионен водещ Антон Хекимян, създателят на прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“ Райчо Гънчев.

Онези, които нямаха възможност да присъстваат на събитията, прочитаха в сайта интервютата с личностите, които имат съществена роля в обществения и културния живот на Стара Загора, на България, на Европа и света. Всъщност, силата на красотата е делата, които оставяш след себе си, в името на общността. И никога не забравяш корените си.

Тази година посвещаваме „Красивите лица на Стара Загора“ на 125 годишнината от началото на създаването на емблематичното и сакрално Аязмо от митрополит Методий Кусев, паркът, който носи неговото име.  Гимназията за преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ щедро предложи домакинство за срещите в голямата си зала „Америка за България“. Те ще се провеждат веднъж месечно, най-често в ден четвъртък, от 18:00 до 19:00 ч. Вратите за всички желаещи граждани да присъстват, са широко отворени.

Събитията се организират с подкрепата на Община Стара Загора.

Целта е младите хора да се срещнат с интересни личности от целия спектър на духовния и културен живот, изтъкнати старозагорци, максимално реализирани и доказани професионалисти.

На 12 март 2020 г. е срещата с Дарин Петков. Той е директор на Държавен куклен театър Стара Загора. Преди малко повече от 20 години, след спечелване на конкурс  г-н Петков  пое театъра, който беше в плачевно състояние. През последните 7-8 г. Старозагорският куклен театър е водещ за страната и Европа. Чрез провеждането на Международния кукленотеатрален фестивал за възрастни „Пиеро“ и Международната творческа лаборатория, институтът е разпознаваем в целия свят.

Дарин Петков е председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и младежки дейности и член на комисията по образование.