Рожден ден на Аул Бага-Тур


Event Details

  • Date:

На 28 октомври 2018 г. (неделя) от 12:00 ч. ще започне празникът по случай 3 години Аул Бага-Тур в Стара Загора.
Демонстрации, обучения, игри, средновековна кухня и много други забавления очакват гостите на събитието. Всеки, който се чувства приятел на “Бага-Тур” и желае да се потопи в атмосферата на прабългарския живот, е добре дошъл !
12:00 – 12:30 ч.
ОФициално откриване
12:30 – 13:30 ч.
Спектакъл и демонстрация от багатурите
12:30 – 14:00 ч.
Игри и занимания
14:00 – 15:00 ч.
Средновековна трапеза

През октомври се навършват 3 години от създаването на единствения у нас „Аул Бага-Тур“. Комплексът е изграден в старинен стил като възстановка на прабългарско временно укрепление – тренировъчни полигони, манеж за езда, историческа експозиционна част, тематични кътове, тронна зала и юрти. Вече трета година там се провеждат занимания по езда, стрелба с лък, историческа фехтовка, бойни умения, пресъздаване на древни обичаи, занаяти и много други.  Центърът за патриотично възпитание е вдъхновен от ценностната система на старите българи и се намира в района на Зоопарк, Стара Загора.

Рожденият ден на Аула ще бъде отбелязан на 28 октомври (неделя) с грандиозна програма, която ще започне официално в 12:00ч. Над 80 Багатури, техните семейства и приятели ще се включат в празника, разбира се, облечени с традиционни старовремски одежди. Чувствайте се поканени и вие всички, които цените старите обичаи и практики, които пазите духа на предците и със своите действия помагате за неговото съхраняване.

В единствения по рода си, определян и като феномен, Аул Бага-Тур ще бъдат представени редица демонстрации от малките и големи Багатури- мъже, деца и жени. В различните сектори, над 15 на брой, ще бъдат показани :

– Виртуозна езда, акробатики и работа с оръжия от кон, древната игра „Кок Бору“/борба от коне/

– Стрелба с лък от земя и от кон

– Историческа фехтовка с реално бойно снаряжение, ризници и истински оръжия

– Работа с оръжието бич

– Игри за деца – с обезопасени оръжия, древни настолни игри с кокалчета, на земя, борби

– Кът на занаятите – грънчарско колело, тъкачен стан, корените на българската шевица и други

– Средновековна кухня – приготвяне на място на хляб, прабългарски карталак и млини

– Древни инструменти – шамански тъпани, ритмика и песни

– Музей на открито – показване на оръжия, дрехи, автентична експозиция, лекции

– Кът за снимки – всеки желаещ ще може да се облече и снима като древен войн

Групите, които се занимават в Аула официално, са няколко : „Беркут“ (историческа фехтовка и стрелба с лък), „Острието“ (каскади с коне и сценични бойни умения), „Пагане“ (древни танци и обичаи), Детска група “Хуни“