Родопски драматичен театър гостува с „Театър, любов моя“ от Валери Петров


Event Details


на 10 юни (понеделник) от 19.30 ч на сцената на ДЪРЖАВНА ОПЕРА  – Стара Загора

гостува Родопски драматичен театър – Смолян

с „ТЕАТЪР, ЛЮБОВ МОЯ!“ от ВАЛЕРИ ПЕТРОВ

Представление за всеотдайната и неизменна любов към театъра, за гафовете на сцената и извън нея, за взаимоотношенията на две актриси, с живот отдаден изцяло на театъра.

Представлението отбелязва 40 годишната сценична дейност на актрисите Емилия Ованесян, носител на наградата Аскеер и Искра Йосифова, а композитора на спектакъла Петър Радевски ще видите в ролята на тайнствения Маг, който извисява душите, също удостоен с Аскеер за музика.

„…..високо нагоре, високо там, дето

сте само вий двама и Бог и небето…..”

„Това е един проект с особено значение. Отбелязваме 40 години на сцената на тези две прекрасни актриси – Емилия и Искра, които са се раздавали на тази родопска сцена и с любов към публиката са ги дарявали със своя талант“, разказва директорът на театъра Румен Бечев.

Пиесата „Театър, любов моя“ е написана от Валери Петров през далечната 1984 година за две огромни български актриси – Таня Масилитинова и Славка Славова. Сега на сцената го представят други две големи актриси – Емилия Ованесян и Искра Йосифова. „Изключително интересна драматургия, която се занимава с вечните проблеми на живота в театъра и извън него, на театралите, посветили живота си на това изкуство. Спектакълът е замислен в един друг период, когато театърът беше много уважаван и беше изключително да си актьор. Сега времето е по-различно. Надявам се, че словото на Валери Петров е вечно и то ще вълнува във всички времена, защото проблемите,  които са имали Таня и Славка, ги имаме и ние двете, вълненията имаме и ние двете, спектакъла е между смешното и тъжното, в двете крайности“, казва Емилия Ованесян преди премиерата на представлението през месец март миналата година. Според Искра Йосифова работата с този екип е невероятно удоволствие. „Работим като един жив организъм, който ще износи това малко същество – нашето представления, което се надявам да бъде грандиозно. А, ако Господ е благосклонен към нас, ние сме готови още 40 години да играем“, казва актрисата.

Композиторът Петър Радевски е едно много хубаво попълнение в този спектакъл. Него ще видим в ролята на тайнствения Маг, който извисява душите. „Така е подредена цялата партитура на самия спектакъл, че когато актьорите на сцената харесват това, което става там, няма как да зрителя да не усети, че се случва събитие“, посочви Радевски.

Сценографията е на младата Петя Караджова, която споделя, че с огромно удоволствие работи със своите учители. „Последните години започваме да губим хората, които са били наши учители. Това е много тъжно. Не искам да противопоставям поколения,   сегашните млади хора са много талантливи и интересни, но са различни. Губим едно поколение, което има различна чувствителност към нещата, различна човечност и усещане, различна топлота, има друго отношение към театъра. За мен този спектакъл е важен, защото откакто се помня знам тези хора и много се надявам това да не е последния ни спектакъл заедно“, споделя Петя Караджова.