Програма на къща музей „Гео Милев“ за Нощта на музеите – 18.05.2019


Event Details


Програма на къща музей „Гео Милев“ за Нощта на музеите – 18.05.2019

19:00 ч. Среща разговор с Елисавета Логинова и премиера на книгата „Царичина. Съдбовен контакт“.

Името на Елисавета Логинова се свързва със секретната операция около Царичина от 90 -те год., когато екип от висши военни и сензитивни хора в продължение на две години извършват изкопни дейности, за да търсят неизвестни за човечеството артефакти. Зад операцията стоят Генералният щаб на Българската армия, българският президент и пет български правителства.

20:30 ч. Среща разговор с Маргарита Русева и премиера на книгата „Силата на българите“.

Маргарита Русева е изследовател на българската история. Автор е на книгите „Български дух“ и “ Свята и чиста“. Работи върху биографиите на Васил Левски, Христо Ботев и осветлява непознати моменти от историята на България и някои исторически личности. Пише още за Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

„Силата на българите“ е книга за българския дух. За мисията, с която те идват на земята, за свещения знак, за вечния календар на българите. И за най-силното оръжие на българина – вярата, езика, нравите и обичаите.

22:00 ч. „Трева за морските зайци“ – театър на маса от Сава Василев, с участието на Невена Атанасова и Бисер Илиев.

„Трева за морските зайци“ от Сава Василев е камерна пиеса със съвременно съдържание. Спомените за интимността и професията от годините на социализма пораждат екзистенциална драма у професора и неговата спътница – драмата на две дълго съжителствали, но несрещнали се души. Любовта и лъжата, компромисите и опитите за себедоказване са оставили белези, които времето не успява да заличи. Водоразделът на епохите налага опасна равносметка, след която чувствата са подложени на изпитание. Личните представи за истина и вина провокират конфликти, след които трябва да се направи най-трудният избор – този за примирението или раздялата. Препрочитането на миналото под натиска на настоящето релативизира представите за морал, щастие, дълг, успех. Заглавието е метафора на бленуваната, но трудно постижима любов, към която хората винаги са се стремили.