Пиесата по нашумялата книга „Калуня Каля“ на 11 март в Операта


Event Details


Трагичната история на Калуньо от „Калуня-Каля“ за първи път на сцена

На 11 март от 19 часа в Операта Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян представя историческия шедьовър на Георги Божинов, под режисурата на Благой Бойчев

Калуньаа бил добър човек… И гледал да прави добро за народа… Искал да прави добро – а все излизало зло… Ей такава работа, такава една история, да ѝ се чудиш и маеш…

Трагичната история на Калуня ни разказва за смутните години около Априлското въстание и желанието на един човек да оправи света. Но дали светът иска да бъде оправен?

На 14 ноември 2019 г. за първи път у нас, на сцената на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ бе премиерата на представлението  по романа на Георги Божинов „Калуня-Каля“. Дълги години творбата остава незабелязана, но днес е един от най-преиздаваните и тиражирани исторически романи.

В „Калуня-Каля“ са описани събития, случили се около националноосвободителните движения на българите. Но този роман най-малко засяга участниците в тези движения.

Главният герой на романа е богатият помак Калуньо. Докато личния му живот е доминиран от най-голямото му желание – да има дете, той бива въвлечен от своите приятели в башибозук, който унищожава цяло българско село.

Ужасите, проявени към „каурите“ (българи), карат Калуньо да се обърне срещу своите и със средствата на насилието той започва да търси справедливост. Калуньо обявява война като че ли на целия свят. Това за него е свещена война за справедливост, която накрая го погубва.

Идеята за пренасянето на трагичната история на Калуньо на театрална сцена е на младия режисьор Благой Бойчев: „В тази история ме грабна желанието на героя да възвърне справедливостта, мира и тишината в света, НО чрез насилие. Защото, ако човек се бори срещу злото със зло, то пак остава зло. Радвам се, че постановката е в Смолян, в Родопите, защото тази история е точно в този край“- допълва Благой Бойчев. С нелеката и отговорна задача да превърне романа в пиеса се залавя Цвета Ерменкова.

В ролята на Калуньо влиза актьорът Делян Илиев. Участват още актьорите от трупата на Родопски драматичен театър: Васил Читанов, Божана Мановска, Джована Галиарди, Борис Хаджийски, Асен Левов, Гергана Либова, Никола Орешков, Румен Бечев

Режисьор: Благой Бойчев

Сценограф: Мирела Василева

Драматург: Цвета Ерменкова

Хореограф: Стефания Георгиева

Композитор: Добромир Кисьов

Името на тази книга означава “кулата на Калуньаа” (Калунь ага) – издигната в началото и разрушена в края на романа.

„Мога да сравня „Калуня-каля“ по писателско майсторство с „Татарската пустиня“ на Дино Будзати или с „В очакване на варварите“ на Нобеловия лауреат Дж. М. Кутси. А по надникване в народния етос и разломите му – единствено с „Железният светилник“ на Димитър Талев.“

Деян Енев

От излизането си през 2014 г. до днес, интересът към „Калуня-каля“от Георги Божинов не стихва. Романът се преоткрива от хиляди читатели и заживява нов живот. Книгата има вече 13 издания и е призната за едно от знаковите заглавия през последните години. Нещо повече. Предсказанието на писателя Деян Енев се сбъдна. „Калуня-каля“ наистина пренареди челото на съвременната българска литература и зае своето заслужено място до класическите романи „Време разделно“ и „Цената на златото“.

„Категорично беше патриот, родолюбец. Той не беше напускал България, но я беше изръшкал цялата и това му беше достатъчно. Обичаше всичко в нея. Мястото на действието на „Калуня-каля“ е в Родопите. Много ги обичаше. Вероятно защото малко се е писало за Родопите. По някаква негова причина много се вълнуваше от природата и хората там. Иначе нямаме никаква родова принадлежност към региона.“ – казва Яна, дъщеря на автора Георги Божинов.