Пиесата „Под игото – 1894та“ гостува в Старазагорска опера


Event Details


На 25 май от 19 часа заповядайте в Операта на
ЮБИЛЕЕН СПЕКТАКЪЛ
170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ (2020 г.), 100 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА (2021 г.) НА ИВАН ВАЗОВ
75 ГОДИНИ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „РАЧО СТОЯНОВ“ – ГАБРОВО
„ПОД ИГОТО – 1894-та“
Автор: Гергана Змийчарова
Режисьор: Петринел Гочев
Художник: Гергана Лазарова – Рънкъл
Хореограф: Светлана Цвяткова
„Под игото – 1894та“ е нова българска пиеса за трудностите и перипетиите около амбициозното първо българско издание на романа „Под игото“ от младия издател Тодор Чипев в бедна и объркана, тъмна и кална, едва прохождаща следосвобожденска България.
Събитията много напомнят на днешните – метежи по улиците, стачки, интриги и ламтежи за власт, на фона на които един писател, един издател, един фотограф и група литератори, актьори и художници се опитват да издадат книга във вид и със съдържание на световно ниво.
Както тогава, така и днес, да намериш пари, за да създадеш изкуство, се оказва отчайващо сложно, на фона на крясъците пред парламента и прегрупирането на политическите сили. И почти толкова безсмислено, колкото да се опитваш да продадеш после това изкуство на един гладуващ, разгневен и обиден народ…
Но една шепа хора тогава (и една шепа хора днес) са убедени, че „ Ние ще умреме. Ей тука – дето сме се събрали. Ще умреме и я ни запомни някой, я – не. А „Под игото“ ще остая!
******************
БИЛЕТИ: Fb: ИМПРЕСАРСКА АГЕНЦИЯ „СМОЛЕВИ”

Fb Kety Angelova, тел. за контакти  0887240451 – Кети Ангелова

и всеки работен ден на касата на Драматичния театър
ЗА КОЛЕКТИВНИ ПОСЕЩЕНИЯ – 10 ЧОВЕКА ИМА НАМАЛЕНИЕ.
Заявки за колективни посещения: smolevi@abv.bg
Сайтът, от който може да се информирате за предстоящите културни събития в Стара Загора и Казанлък, организирани от Импресарска агенция „Смолеви“ е:  https://art-theatre.alle.bg/