Балетът „Лешникотрошачката“ с гост Дядо Коледа


Event Details


Балетният шедьовър на П. И. Чайковски „Лешникотрошачката“ е заглавие от тази година в афиша на Балета на Старозагорската опера. Приказната история на Е.Т.А. Хофман ще оживее отново в пълния си блясък на 21 декември /събота/ от 14 ч. /версия за деца/ и 19 ч. и на 28 декември от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Постановката на „Лешникотрошачката“ е по авторската хореография и режисура на заслужилия артист на Руската Федерация Константин Уралски. Асистент-хореограф Наталия Коробейникова.

Работата ми с трупата на Балета на Държавна опера-Стара Загора е много интересна, момичетата и момчетата са много активни и спектакълът ще е много ярък.  За мен  балетът „Лешникотрошачката“ е сбогуване на момичето с детството. Това е повече от приказка. Това е приказката на нашия живот, на нашето детство. И дали това е било наистина или е измислено от Дроселмайер, или се е присънило на Мария, това е въпросът, с който трябва да излезе всеки зрител от залата. Отговора ще търси всеки зрител.“ – казва хореографът на постановката Константин Уралски преди премиерата тази година през месец април.

Декорите и костюмите на „Лешникотрошачката“ са на италианския художник Салваторе Русо. В новата постановка – решена в традиционен класически стил, участва цялата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера, която под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова, респектира със своите високи постижения и стремителен възход. Младите и безусловно талантливи артисти на балетната трупа на Старозагорската опера чрез езика на танца ще пресъздадат вълшебната история, разгърната в съня на Мари в нощта преди Коледа. На героинята, заедно с дървената кукла-Лешникотрошачка, ѝ предстои да победи Цар Плъх и да се отправи на пътешествие в приказни светове.

В ролята на Мари на 21 декември ще танцува изящната балерина Тцао Ю Чен. Лешникотрошачът-Принц е Каито Такахаши, Дроселмайер – Ивайло Янев, Фея Драже – Анелия Димитрова, Крал Мишка – Франческо Бориело, Принц Коклюш – Паскуале Казиела и др.

/До 20 декември в Билетна каса може да оставите подарък за Вашето дете, който Дядо Коледа ще подари в специалния си кът във фоайето на Операта след спектакъла!/

            В ролята на Мари на 28 декември /отново събота/ ще танцува прима-балерината Анелия Димитрова. Лешникотрошачът-Принц е Томоки Ишиго, Дроселмайер – Ивайло Янев, Фея Драже – Мартина Префетто, Крал Мишка – Франческо Бориело, Принц Коклюш –Фредерико Пинто и др.

Традиция е балетът „Лешникотрошачката“ да се играе по Коледа, защото човешкото сърце винаги има нужда от красива приказка, която да връща вярата в Доброто – обратно в сърцето.

„Лешникотрошачката“ на Старозагорската опера – ярка постановка, възхитителни костюми, впечатляваща сценография, класическа хореография, познати от детството любими мелодии – истинско коледно чудо и очакван подарък за малки и големи!