Клавирен концерт на журито от конкурса „Класика и съвременност“

На 14 ноември 2018 г. (сряда) от 18:30 ч., в навечерието на конкурса, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора специален клавирен концерт ще изнесат членовете на тазгодишното журито на конкурса – виртуозните пианисти Атанас Куртев, Ростислав Йовчев, Маркус Праузе (Австрия). В програмата: Фр. Шуберт – Фантазия „Странникът”, Филип Павлов (р. 1949 г., София) – Сонатина брилянте (посветена на Р. Йовчев) – изпълнява Ростислав Йовчев; Й. С. Бах – Ф. Лист – Прелюд и фуга ла минор, Фр. Шуберт – Соната ми минор – изпълнява Маркус Праузе; Роберт Шуман – Крайслериана оп. 16 – изпълнява Атанас Куртев.

Атанас Куртев

Акад. Проф. д-р Атанас Куртев започва висшето си музикално образование в Държавна музикална академия „Проф. П. Владигеров” – София. Последователно завършва с отличие Петербургската консерватория „Римски-Корсаков” и Брюкселската консерватория „Кралица Елизабет”. По-късно специализира в Унгария при Дьорд Шебьок и Пал Кадоша и във Франция при Ивон Лефебюр. Завършва редовна аспирантура и защитава докторат в ДМА „П. Владигеров” – София, където е професор по пиано от 1995 г. Има над 1000 сценични изяви, сред тях над 100 като солист на симфонични оркестри. Изнася концерти в 20 европейски страни, в Северна и Южна Азия, в Африка и Далечния изток. Осъществил е над 100 аудио и видео записи за БНР, БНТ и редица радиотелевизионни компании в чужбина, в т. ч. с над 50 премиерни изпълнения. Паралелно с концертната си дейност акад. проф. д-р Атанас Куртев се занимава активно с просветителска, научно-изследователска и текстологична работа. Негови студенти са лауреати на над 100 награди от наши и международни конкурси. Той е инициатор за учредяването на множество клавирни конкурси и музикални общества. Член на жури в над 20 международни клавирни конкурса в България и чужбина. През 2011 г. в град Витто (Бургундия, Франция) е учреден международен фестивал за пианисти на името на Атанас Куртев. Носител на множество награди и отличия: „Золотая муза” (1995, 2003); „Кристална лира” на СБМТД (1998); „Златна лира” на СБМТД (2005); Орден за значителен културен принос от Министерството на културата на Унгария (2001); Почетен медал „Александър Пушкин” (2010); Кавалерски кръст към Ордена за заслуги към Полша от Президента на Република Полша (2011); Почетен знак на Министерството на културата (2016).

Ростислав Йовчев

Проф. д-р Ростислав Йовчев е роден в София през 1961 г. Завършва през 1980 г. СМУ „Л. Пипков” при Людмила Стоянова. Продължава като редовен студент и в майсторския клас в НМА „Проф. П. Владигеров” в класа на проф. д-р Атанас Куртев. Завършва през 1986 г. Лауреат на национални и международни конкурси в Италия и Испания. Изнася солови и камерни концерти у нас и в много страни в Европа, Азия и Северна Африка. Реализира многобройни аудио записи за БНР. Има издадени пет компакт диска. Репертоарът му обхваща всички стилове и епохи, като в него се срещат и рядко изпълнявани произведения („Иберия” от Албенис), почти всички солови творби от Бела Барток и много премиерни изпълнения на творби от български и чужди композитори. Носител на „Кристална лира” на СБМТД за 2011 г. в две категории – „Изпълнителство” и „Музикална критика”. От 2013 г. е доктор, а от 2014 г. – професор в НМА „Проф. П. Владигеров”, където е завеждащ катедра „Пиано” към Теоретичния факултет.

Маркус Праузе (Австрия)

Проф. Маркус Праузе (Австрия) завършва Консерваторията за музика и драматично изкуство във Виена със специалност пиано при Хорст Лайхтфрийд, с допълнително обучение при д-р Едит Пихт-Аксенфелд. Специализира при Сергей Малцев (С.-Петербург, Русия) и Валтер Фрайшман (Виена, Австрия). Има многобройни първи и втори награди в младежки състезания – Първа награда в Национален федерален конкурс „Млади музиканти” и стипендия на Busendorfer. Носител е на награди от международни конкурси в Италия и Австрия. Концертира в Европа, Азия и Южна Америка. През 1985 г., по време на честванията на годишнина на Бах прави дебют във Wiener Konzerthaus с изпълнение на всички Токати от Й. С. Бах. Участва в много фестивали с премиерни изпълнения на творби от значими австрийски съвременни композитори в  Konzerthaus и Muzicverein във Виена. През 2000 – 2004 г.  е солист и акомпанятор в редица концерти в ансамбъл с оперната певица проф. Елза Кастела Крайзл. Реализира записи в Радио и компактдискови компилации. Повече от 20 години преподава в музикални училища и консерватории. От 1990 г. е постоянен преподавател в Университета за музика и изкуства във Виена (преди Консерваторията на Виена). От 2005 г. е основател и артистичен директор на Music Forum Vienna West.

Снежана Маринова