Джаз форум Стара Загора 2019. Осем стъпки към безкрая на джаза!


Event Details


На 7 юни 2019 г. (петък), 19:30 ч., античен форум „Августа Траяна“ – Стара Загора концерти в програмата на Осмия международен „Джаз форум Стара Загора” 2019 „Осем стъпки към безкрая на джаза!”

  • Франческа Тандои и Даниеле Кордиско трио (Италия) http://jazzforumsz.com/jazzforum/%D0%B2-jazz-forum-2019-%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%B8-%D0%B8-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%BB%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B8/
  • Мая Нова квартет със специалното участие на Рик Маргица (САЩ) – Певицата Мая Стоянова е в Сингапур от 9 години и половина, но преди това е завършила джаз и поп пеене в Националната музикална академия в класа на Петър Димитров. От малка свири на класическа китара и пиано и се изявява на сцената с различни групи и проекти – Мейроуз джаз трио, фънк бандите „Хамелеон“ и „Инфинити“, поп групата „Форте“. Финалистка е на „Златният Орфей“ и „Звезден миг“, където пее с Биг бенда на БНР. Участвала е във фестивала „София джаз фол“ с Мая Нова джаз квартет и популярната телевизионна програма на Тодор Колев заедно с Биг бенда на НМА. Имала е фестивални, концертни и клубни изяви в Дания, Норвегия, Кипър, Сингапур, Малайзия, Индия, Китай и Южна Корея. През 2009 г. е полуфиналистка на конкурса „Шър Монтрьо джаз войс“, което й донася изява на джаз фестивала в Монтрьо същата година. В Сингапур Мая работи в ЛаСал колидж ъв ди артс, като успешно съчетава дейността си на вокален педагог с множеството си изяви като изпълнителка. Джаз сцената там не е много широка, но атмосферата между музикантите е много задружна, свирим в клубове, както и на много бизнес партита, които се организират постоянно. В работата й със студентите най-важният й принцип е да ги въодушевява и да ги накара да разберат, че трябва да си отдаден на музиката и всекидневно сериозно да работиш. През 2011 г. участва в джаз фестивала в Банско. Известният саксофонист Рик Маргица, който участва в проекта на Мая Нова бенд, е роден в Детройт в семейство на музиканти, дядо му по бащина линия е унгарски цигулар от ромски произход, а баща му е виолист в Детройт симфони оркестра. Дядото пък по майчина линия е джаз басист в оркестъра на Глен Милър, записва с Чарли Паркър и т.н. Рик от малък свири на цигулка и пиано, но след като чува записите на Чарли Паркър, единственият инструмент, който пожелава с цялото си сърце, е саксофонът. По-нататък е свирил с най-именитите американски джазмени – включително през 1989 г. участва в 6-седмично турне в Европа с Майлс Дейвис, с когото записва и два албума. Изучил се е в няколко престижни университета в САЩ, създава своя група, с която обикаля света, композира, прави записи, има 10 издадени албума, пише и музика за оркестър – автор е на две симфонии и концерт за саксофон и симфоничен оркестър. В момента живее в Париж, където са се запознали с нашата Мая. С нея и трима великолепни български музиканти, добре познати у нас – Чавдар Начев (бас), Димитър Бодуров (пиано) и Димитър Димитров (ударни) представят свой проект на джаз фестивала в Ниш, Сърбия.