„ДЖАЗОСПЕКЦИЯ“ интерактивен джаз концерт – спектакъл


Event Details


4 юли /събота/ 21.00ч., сцена Античен форум „Августа Tраяна“

ДЖАЗОСПЕКЦИЯ – като на кино!

Концертът ДЖАЗОСПЕКЦИЯ на 4 юли /събота/ от 21 часа на Античен форум „Августа Траяна“ е по идея на диригента Димитър Косев, сценарий и режисура на Славчо Николов, мултимедия – Пламен Асенов. Талантливите артисти и този път ще поднесат музиката на Клод Боллинг в оригинална комбинация с мултимедийни прожекции, базирани на кадри и теми от филма „Baraka“. Джаз сюитата на Клод Боллинг ще прозвучи в изпълнение на Кейко Танака– флейта, Димитър Косев – пиано, Станислав Георгиев – контрабас  и Атанас Георгиев – ударни. Мултимедия – Пламен Асенов.

Режисьорът Славчо Николов за ДЖАЗОСПЕКЦИЯ – френски джаз в картини: Темата, която разглежда концерта е глобална и изключително болезнена. Планетата Земя е прекрасна, религиите ни учат на добро,  но алчността на хората прави света да е такъв какъвто е днес, и само от нас зависи какъв ще бъде! Хармонията, която се получава между музиката на Клод Боллинг и кадрите заснети от Рон Фрик, великолепно се съчетава и се допълва в цялостния образ на концерта. Подборът на кадри от филма „Baraka“, кореспондира с музиката на „Сюитата за флейта и джаз трио пиано“.Това е „Джазоспекция“.  Една кратка калейдоскопична компилация на нашето съвремие, опит на три поколения да заявят своето послание. Музикално концертът е базиран на джаз сюитата на Клод Боллинг, френски композитор, написал музиката на над сто филма, от които най-известни „Калифорнйска сюита“ и „Трима мъже за убиване“ .

„Сюитата за флейта и джаз трио пиано“ е написана през 1975 г. През същата година е номинирана за наградата  Грами,  в категория за „Най-добра камерна музика“. Сюитата се състои от седем части : „Барок и синьо“,“Сантиментално“, „Явански“, „Краткотраен“, „Ирландски“, „Универсален“ ,“Бърз“. Кадрите в този концерт са заимствани от филма на Рон Фрик „Baraka“ от 1992 година. Филм без думи , сниман в продължение на 14 месеца, на 70 мм. лента, в 24 страни, на шест континента. Лентата показва някои от най-красивите места по света, в уникална кадрова скорост. Позабравен филм, който всеки от нас трябва да гледа.Всяка от частите разглежда еволюционното развитие на нашата цивилизация в собствена тема.“Природа“,  „Религии“,  „Полезни изкопаеми“, „Войните, които се водят за тях“ , „Народа и децата“ , „Урбанизацията“  и „Системата“.

С посланието – да се опитаме да го направим по-добър за бъдещите поколения!

„ДЖАЗОСПЕКЦИЯ“ интерактивен джаз концерт – спектакъл

Музика  Клод Боллинг

Кадри от филма „ Baraka“ на Рон Фрик

Режисьор Славчо Николов

Музикален ръководител Димитър Косев

С участието на Кейко Танака, Димитър Косев, Станислав Георгиев, Атанас Георгиев

Мултимедия Пламен Асенов