Днес е Видовден !

Днес, 15 юни, отбелязваме Видовден – един от значимите празници в българския фолклор. Името на празника идва от Вида, сестра на светците Вартоломей и Елисей. Според народните вярвания, на този ден Вида обикаля земята, за да види как хората изпълняват своите задължения и да накаже онези, които са извършили грешки.

Видовден е ден на справедливостта и възмездието. Смята се, че днес всеки получава това, което заслужава – добрите дела се възнаграждават, а лошите се наказват. Истината излиза наяве и никой не може да скрие своите прегрешения.

В различни части на България на Видовден се изпълняват ритуали за предпазване от градушки и природни бедствия. Хората палят огньове и извършват обреди, за да умилостивят природните сили и да осигурят добра реколта.

Видовден има дълбоки корени в българската народна култура и символизира моралните ценности и вярвания на хората.

У нас този празник се празнува предимно в районите покрай сръбската граница – Трънско, Брезнишко. Именно в Сърбия този празник е на особена почит. Този ден е един от най-важните в сръбската история. На тази дата е започнала Косовската битка, както и Първата Световна война. Версайският договор, който слагащ край на тази война, също е сключен на тази дата.  Традиции и обичаи на Видовден У нас празникът се свързва с обичаите за предпазването от градушки, с култа към Слънцето, както и с възмездието за извършените грехове. Според народните вярвания, Бог изпраща градушките като наказание за човешките грехове.  Видовден – поверията, които трябва да знаем По изключение този празник не е посветен на светци. Някои източници твърдят, че той носи името на Вида, която е сестра на градушкарите, изпращащи градушки на грешниците, за да ги оставят без реколта.

За Вида се знае, че тя разделя правилното от грешното. Според други вярвания празникът е посветен на езическото божество Видо, което също изпраща градушки на грешниците.  За росата на празника, известна като видовска вода, се счита, че има не само лечебни, но и разкрасяващи свойства. Вярва се, че ако по изгрев слънце, светниците измият очите си с росата, окъпала билките, те ще прогледнат.

На този ден е забранено да се извършва всякаква физическа работа. Ако това правило се наруши, градушкарите ще се разгневят и ще изпратят градушка.  Друга традиция е свързана с паленето и прескачането на огньове. Според поверията този обичай разпалва любовта и помага на несемейните да се задомят. Обичаят по прескачане на огньове се счита, че има силата да лекува заболявания.

Друг обичай, свързан с празника и с привличането на любов, се изпълнява само от момите. Сутринта те изкарват целия си чеиз на слънце и го подреждат до оградата. Така, минавайки покрай оградата, момците ще видят чеиза и много скоро момата ще открие своя жених.  Въпреки че денят не се свързва с паметта на даден светец, на този ден имен празнуват всички с имената Видо, Вида, Видослав и производните им.  На 15 юни църквата почита Блажени Августин Ипонийски. Поради тази причина имен ден празнуват всички с имената Августин, Августина и производните им.

Нека днес си припомним важността на добрите дела и справедливостта в нашия живот.