Още за Свети Свети Константин и Елена – легенда, манастир, курорт

На 21 май православната църквата почита паметта на Свети Константин и Елена. Българският народ свързва този ден с игрите по огън – нестинарството. В този ден се преплитат християнския празник, почитащ Свети Константин и Елена, и древните традиции на ходене по огъня.

ЕДНА ЛЕГЕНДА ЗА СВ. СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА

„-Било много отдавна, когато Господ все още ходел сред хората и се занимавал с техните дела. Но вече имал нужда от помощник. Дълго се чудил как да избере най-подходящия. Накрая решил да запали огън до небето и да извика всички ергени. Изчакал огънят да стане на червена жарава. Тогава казал на момците, че който влезе и потанцува върху жаравата с боси крака, той ще бъде неговият помощник. Всички гледали със страх огъня и никой не смеел да се събуе. Докато не се появил един смелчага на име Константин. Той изпълнил желанието на Господ, без да се нарани от огнения танц, и станал негов помощник.

След време Константин пожелал да се ожени. За да бъде достойна избраницата, Господ подложил на същото изпитание всички моми. Отново само една девойка приела и изтанцувала огнения танц. Името й било Елена. Оттогава денят носи името и на двамата – Константин и Елена, а българите играят нестинари!

Автор Ники Владимирова

ЛЕГЕНДА ЗА МАНАСТИРА СВЕТИ СВЕТИ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА ВЪВ ВАРНА

В мрачните дни на нашето минало, когато българският дух е бил прикован от веригите на робството, когато в душата е гаснела и последната искрица човешки живот, единствено църквите и манастирите са поддържали през вековете будно неговото съзнание. Но понякога в злощастни дни вълните на верския фанатизъм са достигали и до тези тихи пристанища, приютили в лоното си безценните скрижали на народа ни и надеждата му за спасение.

Неверниците знаели, че няма по-надежден щит от вярата, и с огън и меч се стремели да изтръгнат и последния корен на непокорното ни племе. И тогава, в пламъците на пожарите и развалините, погивало сътвореното от столетия. Оцелелите от погромите Христови братя понесли най-драгоценното – несломимата си вяра. Едни избягали по друмищата, а други се криели из пущинаците, за да се върнат отново сред пепелищата. За да начеват с нови сили съграждането на вечния храм на правата Христова вяра и български дух.

През ХVI век, когато войните на християнска Европа най-сетне спрели пълчищата на неверниците, цялата ярост на агаряните се стоварила върху останалите под робство християнски народи, а над старите български християнски светини запял мюезин. И отново монасите-отшелници започнали да бродят, съхранявайки светото Православие.

В тези тежки дни на изпитания в една пустинна местност, недалеч от морския бряг и старата българска твърдина Варна, сред непроходима вековна гора потърсили убежище неколцина монаси. С разкъсани одежди, с подбити от трудния път крака и изпонаранени тела, те идели тук с надежда да намерят пристан и утеха за изтерзаните си души. Черна мъка свивала сърцата им – старата монашеска обител, от която бягали, била превърната в пепелище от неверниците, а мнозина от братята им погинали мъченически.

Сякаш самата Божия ръка ги водила към това закътано място. Никъде наоколо не се виждали следи от човешки съществувания – нито село, нито път. Вековни хралупати дървета им дали подслон, гората ги хранела с плодовете си и стар целебен извор утолявал жаждата им. А сладкопойните горски обитатели по цял ден огласяли околността с песните си, утешавали ги и вливали бодрост в сърцата им.

Отшелниците били щастливи – усещали и чувствали Божието присъствие! Така живеели в мир и покой монасите – в единение с Бога, далеч от грешния и зъл свят. Нямали нито храм, нито икона, пред която да се помолят. Липсвали им и камбанния звън, и екота на клепалото. Само молитвата утешавала тези изстрадали, но вярващи и уповаващи се на Бога души!

Веднъж, в една дълбока нощ, когато ураганен вятър превивал клоните на дърветата, откъм морето, сред оглушителния тътен на вълните се дочул вик за помощ. Скрити от стихията, монасите не посмели да излязат. А на утрото, когато бурята стихнала и те достигнали брега, пред очите им се открила ужасяваща гледка. Вредом били пръснати отломките на голям кораб. Телата на десетки удавници се подмятали върху вълните или лежали ничком по пясъка. С нажалени сърца братята се погрижили по християнския обичай за мъртвите. Внезапно едно от телата се размърдало. Чул се слаб стон. Зарадвани, монасите вдигнали тялото на спасения по Божия воля странник и вързопа, лежащ до него, и ги понесли в гората.

След няколко дни той дошъл на себе си и разказал на братята чудната си история. Във вързопа била завита голяма икона на св. равноапостолни Константин и Елена – покровителите на христианството – а спасения се оказал брат от една православна обител в близост до Цариград.

Той бил пратен във Великата Киевска лавра, за да вземе и пренесе в Константинопол чудотворната икона на двамата светци. Предания разказвали, че иконата била спасена и пренесена в Киево-Печьорската лавра от незнаен монах по време на агарянското нашествие и поробването на християните от двете страни на Стара планина.

Така, благодарение на покровителството на св. равноапостолни Константин и Елена, и по Божията милост, пратеникът и иконата били спасени от погибел.

От благодарност за спасението, пратеникът дарил чудотворната икона на братятата и поръчал на това място да бъде съграден храм. Колко време минало оттогава никой не знае. Но на това място, върху стария целебен извор, била съградена малка църквичка. По-късно, привлечени от славата на чудотворната икона, тук се появили и други монаси. Около църквата възникнал манастир, който и до днес носи името „Св. св. Константин и Елена”.

През много превратности преминала монашеската обител. Била разграбвана, опожарявана и разрушавана – и от безбожници, и от стихиите природни… Но св. равноапостоли не оставяли това да продължи задълго. Манастирът отново оживявал. За тържествуване на православната вяра! За да пази жив българския дух!

КУРОРТЪТ СВЕТИ СВЕТИ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА

Курортен комплекс Св. св. Константин и Елена е първият български морски курорт на Черно море. Намира се на 8 км. североизточно от центъра на Варна. Заема територията: на юг – до нос „Свети Георги“, на север – до нос „Каваклар“, на запад – до бул. „Княз Борис I“, екопарк „Варна“, селище „Манастирски рид“ и на изток – до Черно море.

Св. св. Константин и Елена е сред курортите с национално значение, определени с Решение № 45 на МС от 25.І.2005 година. Той е четвъртият по капацитет и посещаемост български морски курорт. Според Националния статистически институт, към 2022 г. комплексът разполага с 7 138 легла в 47 места за настаняване и има капацитет 1 486 493 легла-денонощия, броят на реализираните нощувки е 502 136, а на пренощувалите – 113 654 души.

Още любопитни истории за курорта може да прочетете ТУК https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2._%D1%81%D0%B2._%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD_%D0%B8_%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0_(%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80%D1%82)