На 1 февруари християнската църква чества паметта на СВЕТИ ТРИФОН

Нещо за неговите мощи.

Свети Трифон е роден през 232 г. в село Кампсада, близо до град Апамия /исторически район в Мала Азия, съвременна Турция, град Динар/. Това е област, която се смята за една от прародините на лозята и виното. Вероятно в 250 г., при император Деций Траян/249-251/, след много изтезания, защото не приема да се поклони на езичните богове, е осъден да бъде обезглавен с меч. Но преди екзекуцията той се моли усърдно и Бог приема душата му още преди палачите да изпълнят присъдата. Местните вярващи взели тялото на мъченика, за да го погребат, но той им се явява на сън и ги моли да го погребат в родното му село.

В църквата “Света Ирина“/днес музей в двореца Топкапъ”/ е изграден мартириум, посветен на светеца. През шести век в Константинопол има две базилики, посветени на Св. Трифон, първата поръчана от император Юстиниан /482-565 г./, а втората от император Юстин II /520-578 г./.

По-късно мощите на светеца попадат в черногорския град Котор. Свети Трифон отдавна е смятан за покровител на града. Според легендата през 809 г. търговци пренасят мощите на светеца във Венеция от Константинопол. Голяма буря ги застига по пътя и кораба е принуден да се укрие в Которския залив, край бреговете на града. Когато корабът с мощите на Свети Трифон влиза в залива на Котор, камбаните в града започват да бият от само себе си. Жителите на Котор разбират за ценния товар в кораба. Местният виден гражданин Андреа Сараценис успява да откупи със злато главата и част от тялото на светеца от венецианските търговци. Жителите на Котор са много щастливи и благодарни на Бог, че изпраща реликвата на светия мъченик в техния град и започват да го почитат като свой небесен покровител. По-късно Андреа Сараценис финансира изграждането на храм, посветен на светеца, където да се съхраняват реликвите му. Култът към Св. Трифон нараства и през 1124 година започва изграждането на нов величествен храм. Новата катедрала е осветена през 1166 г, за което свидетелства плоча на фасадата на църквата. Днес в нея се пази, както главата на Св. Трифон, така и оригиналният саркофаг, с който е пренесена. Саркофагът с тялото на почитания гражданин на Котор, Андреа Сараценис също се намира в центъра на катедралата.

В началото на 19-ти век, през 1803 г., част от мощите на Св. Трифон са дарени от черногорския митрополит Петр Негош на руския цар Александър I /1777-1825 г./. През 1819 г. частите от мощите са поставени в три реликвария, вградени в икона на Св. Трифон в малък храм, издигнат в негова памет в „Напрудном“ Трифоноска улица /сега се намира в Москва, Мешчански район/. През 1931 г. храмът е затворен и иконата е пренесена в църквата „Икона на Св. Богородица“ близо до Рижската гара, където се намира и до днес.

В манастира Ксенофонт в Атон се намира част от главата на Св. Трифон.

Друга част от главата на светеца се съхранява в църквата „Рождество Богородично“, в гръцкото село Кастания на Аграфа, близо до град Кардица,. Дълги година е пазена в манастира “Св. Трифон” в близкото село Моуха, който днес е разрушен. Легендата е, че е откупена от турски разбойници по време на османското владичество над Гърция.

Според католическата традиция, в края на 9-ти век мощите на светеца без главата са пренесени в Рим в малка църква в Кампо Марцио /сега центъра на Рим/, която по това време е била седалище на енорията. Църквата е посветена на Св. Трифон. По-късно, през 18-ти век, за разширяване на манастира на августинците е съборена и на нейно място е построена сегашната църква „Св. Августин“, където са пренесени мощите на светеца. От тук малки части на мощите са дарени на различни манастири в Италия, най-вече по време на чумната епидемия.

В град Трамонти, който се намира в планината над Амалфи в южна Италия, се почита свещена реликва – част от мощите на Св. Трифон. В църквата „Santa Maria Assunta“, в селцето Чезарано, сега квартал на Трамонти, се съхраняват ръката и част от малкия му ляв пръст. Мощите на светеца се намират в бюст – реликварий. Бронзовата статуя на светеца е направена през 17-ти век, от неаполитански художник, с подлежащ под нея реликварий, съдържащ свещените кости. Открити са през 1515 г. при реставрационни дейности в храма. Тук всяка година на 10-ти ноември се провежда тържествено факелно шествие, придружено от музикална група и фойерверки. Св. Трифон се почита като покровител на града, след края на бубонната чума през средата на 17-ти век.

Малки частици от мощите на Св. Трифон са дарени на градчето Онано и на абатство Алтилия. През 1917 г. град Чериньола област Фоджа също се сдобива с част от мощите на светеца.

Свети Трифон е един от най-почитаните светци на Балканския полуостров, особено в България. Той е закрилник на лозарите и винарите. Много популярен е празника Трифон Зарезан, който се чества на 1 февруари или по скоро на 14 февруари, по стар стил. В началото на зараждащата се пролет, християните се молят на своя светец за плодородие и берекет.

Петко Нейчев магистър по теология

Сн.Саркофагът на Св. Трифон в град Котор, Черна гора