Св. вмчца Злата Мъгленска – олицетворение на силата и красотата на българката

На 18 октомври православните християни в България почитат Св. Злата Мъгленска. Житието й посочва, че тя е живяла по време на османското владичество, през ХVІІІ век, в бедно българско семейство в село Слатино, Мъгленска епархия (днес на територията на Гърция). Името ѝ идва от думата злато – благороден метал, който блести със своята чистота. А когато кажем за някого „златен човек”, това означава, че той е прекрасен по душа.

Такава била и Света Злата Мъгленска – нейното най-голямо украшение били целомъдрието и душевната ѝ сила, научаваме от проповедите за светицата. От описанията ѝ разбираме още, че тя била изключително красива девойка с чисто сърце. Отвлечена от местния бей, който я харесал за жена, тя била подложена на натиск да се откаже от християнската вяра и българския си род. Устоявайки на мъченията, девойката предава Богу дух на 18 октомври 1795 година. Подвигът ѝ отеква сред православните християни из цялата българска земя, а Църквата я канонизира като мъченица, небесна застъпница на поробените християни.

През 2009 г. светицата, която често на иконите е изобразявана в българска фолклорна носия, бе обявена за покровителка на българите в чужбина. На значимата роля на българските жени в чужбина за опазване на майчиния език и култура сред сънародниците ни зад граница, акцентира отличието „Българка на годината”, учредено от Държавната агенция за българите в чужбина на името на Св. Злата Мъгленска.

Съставил: Елена Каркаланова