Ден на хляба отбелязва днес светът

Никой не е по-голям от хляба!
Като има хляб,има всичко!
Такава е народната мъдрост.
А в Господнята молитва се казва:“…Хлябът, който ми даваш всеки ден, дай ми днес..!“

Хлябът съпровожда целия жизнен път на човека: от раждането до неговата смърт, в делник и празник, в радост и скръб.
Хлябът е дар, хлябът е молба,хлябът е жертва, хлябът е магия, хлябът е живот…

Домашно приготвеният хляб най-често е с кръгла форма, пита, погача.
Формата на хляба се свързва с вечния цикъл на живота, с безкрайността, със семейното огнище..
В миналото хлябът е заемал най- главно място на трапезата, неслучайно без него не се е сядало на нея.
Всеки гостенин традиционно се посреща с хляб и сол.
А най-скъпите гости – с топла погача и мед.
„Хлябът е всичко до главата“ е една от най-популярните поговорки на нашия народ. И не напразно, защото без хляб, няма нито един ден от нашия живот. Дори сега, когато много хора се придържат към различни диети и заменят хляба с нискокалорични хлябове, бисквити или бисквити. И всичко, защото наистина обичаме хляб и хлебни изделия.

Хлябът има свой собствен международен празник – Световен ден на хляба, който се празнува на 16 октомври.

Историята на празника на Световния ден на хляба

На 16 октомври 1945 г. е създадена Организацията по прехрана и земеделие на Организацията на обединените нации. През 1950 г. тази организация предложи на Общото събрание на ООН датата 16 октомври да бъде обявена като Световен ден на хляба. През 1979 г., по настояване на Международната асоциация на хлебопроизводителите , ООН дава съгласи 16 октомври да бъде обявен за Световен ден на хляба.

Историята на появата на хляб започва отдавна. Според историческите данни първите зърнени продукти се появяват преди около 8 хиляди години. Външно те приличат на сладкиши и изпечени на горещи камъни. Съставките за такива тортили са круп и вода. Сред историците няма нито една версия, тъй като древните хора осъзнават, че пекат първия хляб. Но се смята, че това се случва случайно, когато зърнената смес прелива над ръба на саксията и се пече. Оттогава човечеството използва и печен хляб. Световният ден на хляба не е единственият празник, посветен на основния продукт на нашата маса. Има и други специални дати. Например, славянски празник на хляба Спасител (третият Спасител), който се празнува на 29 август е свързан с завършването на реколтата на зърнени култури. По-рано през деня хлябът се пече от пшеница от нова култура, осветена и използвана от цялото семейство.

По време на Световния ден на хляба в много страни се провеждат различни изложби на продукти от хлебопроизводители и сладкари, панаири, майсторски класове, фолклорни фестивали, както и безплатно разпространение на хляб на всички нуждаещи се.