9 септември е световен ден на красотата

Световният ден на красотата се отбелязва по инициатива на Международния комитет по естетика и козметология от 2003 г. Комитетът e водеща престижна световна организация в областта на естетиката и козметологията. Основан е в Брюксел през 1946 година. Има свои подразделения в 33 страни. По повод Деня на красотата в много градове и страни на 9 септември се провеждат конкурси за красота.

Първият конкурс за красота е организиран в Белгия през септември 1888 г. а първият конкурс “Мис Свят” се провежда в Лондон през 1951 г.

С развитието на козметиката, празникът на красотата става необходимост и през 1995 г. е взето решение за неговото утвърждаване.

Световният ден на красотата се почита не само от жените, но и от стилисти, дизайнери, фризьори, модисти, фитнес инструктори и модели, които празнуват днес.

„Красотата е присъща на всичко здраво, пише” Фьодор Достоевски. -Тя е хармония, в нея е залога на успеха, тя въплъщава човека и човешките идеали. Ако хората съхранят идеала за красота и потребността от нея, значи има и нужда от здраве и хармония, които гарантират развитието на този народ“, казва още руският писател. В романа си „Идиот”, Достоевски казва: „Красотата ще спаси света”. Дали това е така ще оставим на вас да решите.

Великият Антон Павлович Чехов допълва:“У човека всичко трябва да бъде красиво – и лицето, и дрехите, и душата, и мислите“!

Честит празник!

Долап.бг