Световен ден на кучето – 26 август

На 26-ти август отбелязваме Световен ден на кучето. Този празник води началото си от САЩ, където за пръв път се чества преди десетина години.

Световният ден на кучето е отбелязан за първи път през 2004 г., на днешната дата, а предложението за него е дошло от американската почитателка на домашни любимци Колин Пейдж.

Някои любопитни факти за днешните „празнуващи“:

– Сред бозайниците именно кучетата са с най-разнообразен външен вид. Вариациите са както по отношение на тяхното тяло, така и на черепите им.

– Всички кучета, без значение към коя порода принадлежат, са далечни потомци на вълците и обективно погледнато са от техния вид.

– Кучетата обичат сладкишите. Те са по-големи почитатели на тези изкушения в сравнение с котките. Причината е, че кучетата имат около 1 700 вкусови рецептора, а котките около 500. Човекът е най-облагодетелстван в това отношение – той има около 9 000 рецептора.

– Послушните кучета живеят по-дълго. От специално проучване, което е обхванало общо 56 породи, е направен извода, че войнствените кучета живеят по-кратко от миролюбивите.

– Кучетата притежават интелигентност, която се равнява на тази, която имат 2-3-годишните деца. Четириногите са в състояние да „научат“ около 150 –200 думи.

– Най-странните закони, свързани с кучетата, са два. Във Вентура Каунти, Калифорния на кучетата и котките им е забранено да правят секс, без изрично разрешение. В Палдинг, Охайо пък на униформените им е разрешено да хапят кучета с цел да ги успокоят.

– Отпечатъкът на кучешкия нос е уникален. Както и при отпечатъците на човешките пръсти – никога няма да откриете два напълно идентични.

– Кучетата могат да откриват заболявания чрез обонянието си. След направени експерименти е доказано, че те имат удивителната способност да „надушват“ онкологични заболявания, диабет и епилепсия.

– Кучето Лайка е първото живо същество полетяло в Космоса.

– Учените вярват, че кучетата са способни да изпитват искрено и дълбоко състрадание към онези, които обичат.

А за финал ви предлагаме прочувствените думи на испанския художник и скулптор Пабло Пикасо, които най-добре обрисуват тези предани наши приятели:

„Кучетата идват в нашия живот, за да останат в него. Те не ни напускат, когато стане трудно и когато вече е преминала първоначалната тръпка, те продължават да ни гледат със същия този поглед, с който ни гледат от самото начало и така до последния им дъх. Може би защото още от самото начало са ни видели такива, каквито сме, а именно грешни, несъвършени хора – хора, които те въпреки това са избрали. Кучето решава веднъж завинаги. То не си задава въпроса дали иска да остарее с нас. То просто го прави. Неговата любов, след като сме я спечелили веднъж, е безрезервна“ /текст: Марио Трифонов/

По случай Деня на кучето в много страни се организират различни инициативи за малки и големи, чиято цел е да насърчат хората да бъдат грижовни не само към собствените си кучета, но и към останалите, които срещат в парк или на път за работа.

Кучетата са одомашнени от човека преди повече от 30 000 години и оттогава са негови най-верни компаньони. В света са селекционирани над 400 различни породи кучета.

Кучета са много умни и чувствителни животни, които имат нужда от всекидневни грижи и внимание. Те не се нуждаят единствено от храна, а от любов и ласки. Едва ли има някой, който да не е чувал, че кучето е най-добрият приятел на човека. Това е така по редица причини.

Кучето се превръща в неизменен спътник на човека още от дълбоката древност. През всички тези години кучетата се доказват като телоохранители, пазители на дома и семейното имущество. Работни кучета са използвани за теглене на шейни и за завръщане на стада с кози, овце и друг добитък.

Четириногите помагат на незрящи хора, намират загубили се туристи в планината и търсят наркотици в тайници. Те се проявяват и като дясната ръка на ловците.

Множеството изследвания са показали, че кучетата са отличини терапевти и тяхното присъствие е способно да извади хора от състояние на много тежка депресия.

Те са интелигентни и възприемчиви същества, които бързо се привързват към стопанина си, и са готови да го следват навсякъде. Едно куче остава вярно на своя стопанин за цял живот.

Любовта и предаността на кучетата не знае граници и доказателство за това е случаят с легендарното куче Хачико от породата акита ину, което продължава да чака своя собственик на гара Шибуя в Япония в продължение на девет години след неговата смърт. В памет на Хачико е издигнат паметник, символизиращ любов и вярност.

Ако и вие искате да отбележите Световния ден на кучето, зарадвайте своя четириног с любимото му лакомство или го изведете на разходка сред природата. Ако нямате свое куче, винаги можете да нахраните някое самотно и гладно мъниче, което ще срещнете на улицата.

Световни дни на други разни животни:

https://miau.bg/nsearch?more=1&nid=62966&text=%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81_%D0%B5_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82_%D0%B4%D0%B5%D0%BD_%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE

И честит Световен ден на кучето!

 Долап.бг