Божествената Нова година започва на 19 август

Днес 19-и Август започва Космическата Нова година, наречена още Божествена Нова година, според духовния учител Беинса Дуно. На своите последователи Учителят е посочил, че Физическата Нова година започва на 1-ви януари, Духовната Нова година – на 22-ри март, а Божествената – на 19-ти август. На днешния ден Слънцето изпраща към Земята най-мощния поток от духовна енергия.

Защо Учителя дава точно датата 19 август? По стар стил на тази дата е големият празник Преображение Господне, когато Христос извежда своите ученици Петър, Яков и Йоан на планината Тавор в Галилея и им се явява в своята божествена същност.

Числото 19 означава следното: 1 е Бог, а 9 – това сте вие. Като съберете 1 и 9, получавате числото 10 – това е мярката, от която трябва да се ръководите. Тази година мярката ви трябва да бъде Божествена. Всички други мерки трябва да бъдат съобразно тази мярка. Изправни трябва да бъдете и в думите, и в мислите, и в делата, и в постъпките; във вярване, в ядене, в пиене, в обличане – във всичко трябва да бъдете изправни! Не да ви бъде тягост това, но по естествен начин.

Числото 19 е благоприятно за българите. То работи за тях. Те не знаят това. Числото 19 означава заключение на една Божествена епоха. Единицата е Божествено начало, а деветорката – най-умната дъщеря или най-умният син на Бога. Като приемете числото 19, пожелавам ви да бъдете най-умните дъщери и най-умните синове на Бога, за да вършите Неговата воля, както Той желае.

Друго важно събитие всяка година около тази дата – 19 август е хелиакалният изгрев на Сириус в короната на Слънцето, който през 2023 беше на 08.08. Този момент от годината е известен на всички древни цивилизации – шумерска, акадска, месопотамска, вавилонска, асирийска, халдейска, персийска, египетска, гръцка. На този ден посветените са следели първата сутрешна поява на Сириус, за да обявяват началото на свещената година.

За първи път Учителят завел свои ученици на духовен лагер край 7-те Рилски езера през лятото на 1929 г. Избрано е именно това място, защото е едно от най-силните енергийни центрове на Земята, а 7-те езера съответстват на 7-те чакри на човешкото тяло.

През 1934 г. Беинса Дуно започва да разработва Паневритмията. Всяка година на 19-ти август последователи на учението на Бялото братство играят танца Паневритмия на поляната до езерото Бъбрека. Смята се, че край Бъбрека на 19-ти август енергията е най-силна – на тази дата е Преображение Господне по стар стил. Последователите на Бялото братство знаят от своя Учител, че на този ден се случва събор на Слънцето с представители от всички планети.

Учителят Беинса Дуно е дал заръка:

„За 19 август – съборния ден, ще се приготвите като за Великден. Ще се измиете, ще се облечете с най-хубавите си дрехи – бяло палто и бяла шапка”.

Празничната Паневритмия е особено вълнуваща. В наши дни на поляната край Бъбрека се събират повече от 2000 последователи на учението и желаещи да танцуват лековития духовен танц. Думата “паневритмия” ознавача “божествен ритъм”, а тези, които са решили да танцуват в този ритъм, са облагодетелствани с хармония между ум, дух и тяло. Играещите редовно Паневритмия постигат подобрение във физическото състояние, спокойни мисли и чувства, по-добра концентрация, по-добра памет. Танцът се състои от 3 части: “Паневритмия” от 28 упражнения, “Слънчеви лъчи” и “Пентаграм”. Препоръчително е да се играе с бели дрехи, тъй като белият цвят е символ на най-чистата светлина, която излиза от Духа и не може да бъде обзета от тъмнина. Облечеш ли бели дрехи, предизвикваш себе си за чисти мисли, чисто слово, чисти дела.

В деня на Божествената Нова година на поляната след Паневритмия се прави и братски обяд, на който всеки слага каквото е донесъл. На трапезата е най-добре да има само храна, дарена от земята – зеленчуци, плодове, ядки, зърнени, семена.

Учението на Всемирното Бяло братство не се изчерпва само с беседите на Беинса Дуно или Паневритмията. То не се разпространява само по книгите или съборите на Рила. Всемирното Бяло братство не е физическа организация – то е отвъд това, което можем да назовем или почувстваме, защото е в основата на Вселената – то е създало Космоса, звездите, планетите, Земята и Природата, заедно с човека.

 

Всяка година на 19-ти август ние – душите, пратени на Земята – получаваме дар – нов заряд за израстване и проявление. Имаме свободния избор да пренебрегнем или да приемем този дар с отворени сърца. Днес, в тези особено динамични времена, ако решим да се затворим за тази всемирна Любов, несъмнено се обричаме на тъмнина и неясно, мъчително битие. Но ако прегърнем Вселената и Принципите заложени в нея от Мировия Учител Беинса Дуно, Любовта ще ни излъчи към нови, по-висши измерения на съзнанието, където е истинската Свобода.

Таня  Борисова

Нека си спомним за Учителя с откъс от съвременната Библия – ПЕТЪР ДЪНОВ – СПАСИТЕЛЯТ

Павлина Павлова

*Лагерът с палатките на Рила строяхме при второто езеро – там ни бяха кухнята и складът. А до езерото „Бъбрека“, по-точно – до платото над него, ходехме по една стръмна пътека. Там играехме Паневритмията и се връщахме обратно. Нагоре – към „Езерото на чистотата“ беше трудно, а надолу – по-лесно, макар че трябваше да се внимава еднакво и в двете посоки.

Около 300 палатки, опънати още в края на юли, се изпълниха с хора в очакване на 19 август, когато щяхме да посрещнем нашата Нова година според звездната система.

Когато слънцето започнеше да изгрява, всички се изправяха и с вдигната дясна ръка приветстваха появата му. Следваха молитвите ни, които редувахме с песни в съпровод на цигулки. А след това облечените в бяло братя и сестри се подреждаха на определеното място за Паневритмията.

Защо играехме Паневритмията рано сутринта? Защото при изгрев слънце земята има отрицателна полярност – тогава тя приема най-много. Този факт е от извънредно голяма важност, за да се оцени значението на изгрева. Затова при изгрев слънце човешкият организъм е най-възприемчив към слънчевата енергия. Сутрин има повече прана или жизнена енергия, отколкото на обяд. Тогава организмът поглъща най-много положителна енергия.

И земята в началото на пролетта е повече отрицателна, отколкото през другите годишни времена и приема най-много. Това е причината слънчевите лъчи през пролетта да действат най-лечебно. Най-добрите месеци за жизнена обнова са от 22 март до 22 юни. В този период човек трябва да отвори себе си и с Любов да възприеме животворната сила, в която е потопен.

Величавата Рила – душата литва, възнася се към небесата, гмурва се в зелените очи на езерата, катери се по върховете…

Вечеряхме, а после седнахме край радостно игривите пламъци на огъня.

Слънцето залязваше – същински огнен фонтан, който се потапяше зад хоризонта.

– Да кажем Господнята молитва.

Всички в хор подехме:

– Отче наш, който си на небесата, да се свети името Твое, да дойде Царството Твое, да бъде Волята Твоя, както на Небето, така и на Земята. Хляба наш насъщний дай го нам днес и прости ни дълговете наши, както и ние прощаваме на нашите длъжници. Не ни въвеждай в изкушение, но избави нас от лукаваго, защото е твое Царството, и Силата, и Славата завинаги. Амин.

След молитвата им заговорих:

– Способният ученик трябва да притежава следните качества: да бъде умен, добър и силен. Като дошъл на Земята, човек имал някаква цел – да намери нещо, да придобие някакво богатство. В това отношение човек е търсач, иманяр. Аз вземам думата „иманяр“ в широк смисъл. Някой търси заровено богатство; друг – някоя стара книга, в която са написани велики работи; трети – някой скъпоценен камък, останал от деди и прадеди; четвърти като съгледател обикаля земята да намери подходящо място да се засели. Каквото да търси човек, той трябва да знае, че е дошъл на света с известна мисия, която нито трябва да надценява, нито да подценява. За да изпълни мисията си добре, човек трябва да бъде умен, добър и смел.

– Учителю, знаете за розетата на Плиска, нали? – запита брат Михаил Звездински, който беше отскоро при нас и се отличаваше с прилежанието си в Младежкия окултен клас

– Много интересна е тази Розета на Плиска, защото е доказателство за съществуването на нашия народ от дълбока древност.

– И аз съм я виждал – обади се Петър Николов: – Върху този бронзов медальон, изработен във формата на седем лъчева звезда, са изписани древни рунически знаци, а на гърба му е знака IYI – на ипсилон с две хасти. Интересно бижу, обхващащо един седмичен цикъл с изобразени върху него символи за изгрев и залез. Предполагам, че целта на този медальон е била да предпазва притежателя му от тъмни влияния, защото така е оставал под закрилата на седемте дни от седмицата, на седемте фази на Луната и на седемте планети…

Тук всяка вечер разговорите ни протичаха така – ту изпълнени със знание, ту с поетични изпълнения на любими стихове, ту с разкази за весели преживявания край огъня, който изпълваше тъмнината с пукот и топлина.

Накрая неизменно завършвахме с песни и с озарени от усмивки лица се разотивахме по палатките за благословен сън.

Извадих цигулката от калъфа. От оркестъра ме последваха, но останаха в очакване на песента, която щях да засвиря.

Снимки от днес – 19 август 2023 г. – от Христо Вътев