На 10 август празнуваме официално Световния ден на мързела

Говори се, че той се бележи вече повече от 100 години. Но точно от кога, никой не знае. Може би неговите „основатели“ са били прекалено заети да лентяйстват, за да запишат годината.

“Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Нека този ден не правим нищо. Запомнете, че винаги може да бъде открит нов, още по-добър начин на нищоправене” е девизът на празника и празнуващите днес. Според тях той дава нов тласък на духа им.

Църквата смята мързела за смъртен грях. През миналите векове той се е смятал за привилегия на богатите, отбелязва БГНЕС.

Счита се, че той е движеща сила на прогреса заради изобретения като дистанционното, ескалатора, пералнята, миялната или асансьора.

Абсолютното бездействие на 10 август позволява употребата на сладолед, шоколад, разхладителни напитки и всякаква храна, която някой би ви доставил, докато сте се изпружили на дивана пред телевизора или се печете, дремейки на плажа.

Но не само хората празнуват Деня на мързела. Сред кучетата има много лениви породи, които обичат да се отдават с удоволствие на излежаване. Първенец е Английският булдог, който проспива по-голямата част от деня. В Топ 5 се нареждат също и Френски булдог, Булмастиф, Кламбър шпаньол и Мопс.

При котките няма „най“ поспаланки. Всички спят по 16-18 часа на денонощия. През останалото време се хигиенизират или, ако има с кого, си играят.

Ако се чудите как да отпразнувате днешния ден, ето няколко препоръки:

1.Откажете се от всякакви занимания – винаги има утре.

2.Поглезете се – с масаж или спа процедури.

3.Поръчайте храна или идете на заведение, вместо да готвите.

4.Изтегнете се удобно на дивана и се отдайте на сън, гледане на телевизия, слушане на музика или четене на книга.

Честит празник от Долап.бг