Православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил

На 13 юли църквата почита небесния пратеник – архангел Гавриил, който донесъл на земята радостната вест за въплътяването на Сина Божий. Но този ден  Архистратиг е почитан от християните не само заради своите мисии на възвестител на Божията воля, но и като  избавител от внезапно зло и напаст.

Освен на 13 юли, църквата чества Архангел Гавриил и на другия ден след Благовещението на Пресвета Богородица /26 март/ . Тържеството в негова чест е наричано Събор, тоест събрание на вярващите в него.

Архангел Гавриил, благовестник на въплътяването на Сина Божий, е един от седемте велики ангели, които предстоят до престола Божий. Той е открил на Захария за рождението на Предтеча и сам за себе си е казал: “Аз съм Гавриил, който предстоя пред Бога”. Неговото име – Гавриил значи “сила Божия”.

Светите Отци, като говорят за Благовещение, обясняват, че е пратен ангел с такова име, за да означи кой е и какъв ще бъде Оня, Който ще се роди от Пресвета Дева, а именно – ще бъде Бог всемогъщ, крепък и силен. Светите отци мислят, че Гавриил принадлежи към първия и най-високия чин небесни сили – Архангели.

Имената на другите са: Михаил Архистратиг,  Рафаил, Уриил, Салатиил, Ехудиил и Варахиил.

Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на Св. пророк. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос (Лук. 1:11-19). Светият Архангел се явил насъне и на праведния Йосиф, който се готвел да изостави носещата в утробата си Младенеца Мириам. Той му вменил, че тя е “непразна” от Дух Свети, а “не е бракоукрадена”, както се пее в АКАТИСТ- а, който й е посветен.

Архангел Гавриил  е спасителят на Светото семейство, когато Ирод заповядва избиването на Витлеемските младенци, надявайки се току-що роденият Иисус да е сред жертвите на най-големия в човешката история геноцид над деца – 14 хиляди. Тогава Божият пратеник му зяповядва да бягат в Египет, докато отмине страшната опастност, а Витлеемската звезда  им сочела пътя.

Архангел Гавраил се явил и на Св. пророк Данаил и му изяснил видението за овена и козела (Дан. 8:16), както и тайната за седемдесетте седмици (Дан. 9:21).

В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

Западноевропейският рицарски епос използва служението на архангел Гавраил като вестител в контекста на идеята за теократична държава. В “Песен за Роланд” архангелът възвещава на Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му напомня за неговия дълг – без умора да защитава християните в целия свят.

На този ден имен ден празнуват: Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела, Габи.

Честито на именниците!