На 6 юли се радваме на Световен ден на целувката

Световният ден на целувката за първи път се празнува във Великобритания през 1988 година. За значението на целувката са изречени много нежни и мъдри обяснения. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, но и на много учени.

Авторът на първата целувка не е идентифициран. Тя не е изобретение като телефона или електричеството. Не е кръстена и на човека, оставил първи мокра следа от целувка на бузата на половинката си.
В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Една от тях разказва, че целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е измислена още от маймуните.

Въпреки, че произходът на целувката не е толкова важен, интересен е факта, че учени, антрополози, историци и философи нямат точно обяснени защо се е появил този акт.
Първо, целувката е една културна традиция. Почти в цял свят, хората, които навлизат в романтична връзка чувстват необходимостта да се целунат. Страстната целувка увеличава пулса с над 100 и повече удара в минута.

Целувката увеличава нивото на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута. При страстна целувка се губят 6,4 калории за една минута. Целувката нормализира киселинността в устата, успокоява нервната система и предотвратява стреса.

• Най-ранните писмени доказателства за целувката идват от северноиндийски санскритски ведически текстове, датиращи от преди 3500 години.

• Страстната целувка кара зениците ни да се разширяват – вероятно това е една от причините, поради които хората си затварят очите докато се целуват.

• По време на целувка 34 от лицевите ни мускули са активни.

• Две трети от хората накланят главата си надясно докато се целуват. Това няма нищо общо с десноръчеството.

• Мъжете предпочитат лигавите целувки повече от жените. При силният пол целувките могат да повишат производството на хормона окситоцин, който насърчава чувството на привързаност.

• Хората не са единствените видове, които изразяват подобно поведение чрез целувка. Човекоподобните маймуни също допират устните си, за да изразят вълнение, привързаност или помирение.

• Според различни проучвания, хората помнят повече подробности за първата си целувка, отколкото за първия сексуален опит.

• Целувката е като дрога за телата ни и може да насърчи производството на допамин. Допаминът, невротрансмитер, свързан с чувствата за желание и награда, се покачва, когато преживяваме нови неща, затова целувката с нов човек може да бъде толкова специална.

• Устните ни са покрити с чувствителни нервни окончания, така че дори и при съвсем леко потъркване може да предизвика приятни емоции, които ни насърчават да продължим да се целуваме.

ЦИТАТИ ЗА ЦЕЛУВКАТА

Целуна ме, без да иска разрешение… и отново си тръгна, без такова…

Когато целува, той не прави нищо друго. Ти си цялата му вселена… и в момента тя е вечна, защото той няма други планове и няма да ходи никъде другаде. Просто те целува… и това е непреодолимо.
Рене Ясенек

Искам да ти благодаря за хилядите целувки… още мога да ги почувствам по лицето си…

Целувка в която няма любов, е престъпление, а всяко престъпление носи след себе си нещастие или за сърцето, или за душата.

Но аз я целунах, спомням си. И сърцето ми остана на устните й.

Всеки от нас има по едно сърце, което прелива от чувства. На някои от любов. На други от завист, алчност и омраза. В крайна сметка, щастието се състои в това, да разбереш, че си от първите.

Силвия Кристъл

Дали на света има нещо по-велика и по-смислено от една целувка по челото и нежността на една ръка?

Една законна целувка никога не струва толкова, колкото откраднатата.

Мопасан

За мен няма по-велик акт на смелост от това да целунеш пръв.

Жанин Гарофало

Думите са чудесна форма за комуникация, но те никога няма да заменят целувките.

Ашли Брилиант