18 март е световен ден на мозъка

18 март е обявен за Световен ден на мозъка. По този повод припомняме няколко интересни факта за този важен за човека орган:

Мозъкът е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива. Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1424 грама. С напредване на възрастта той намалява до 1395 грама. Най тежкият женски мозък е 1565 грама, а най-тежкият мъжки – 2049 грама. Мозъкът еволюира. През 1860 год. средният мъжки мозък е тежал 1372 гр. Най-малкият човешки мозък принадлежи на жена – 1096 грама. Това все пак е доста повече от теглото на мозъка на динозаврите – само 70 грама. Най-бурно мозъкът се развива от 2- до 11-годишна възраст.

Колкото повече учим, толкова по добре. Образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите. Занимаването с непознати науки е добър начин за развиване на мозъка.

Предаването на сигналите от нервната система към мозъка достига със скорост 288 км/ч, а при възрастните се снижава с 15%. Най-големия донор на мозък в света е Монашеския орден в Манкато, Минесота (САЩ). Най-високият коефициент на интелигентност има Мерелин Мич, която на десет години е притежавала IQ, което се е равнявало на това на 23-годишна жена. Най-високо средно национално IQ в света имат японците-111. Крейтън Карвело има най-добрата свръхфотографическа памет – той може с един поглед да запомни картите в 6 колони по 52 (312бр). В нашия живот ние използваме не повече от 5-7% от възможността на нашия мозък. Доказано е, че всички човешки същества притежават мозък, но при някои той почти не се използва.

И още…

Човекът има три мозъка

Когато обикновените хора говорят за мозък, те обикновено имат предвид главния мозък. В човешкия организъм има обаче още два мозъка – гръбначен и костен мозък. Интелектът не зависи от размера на мозъка

Средният размер на човешкия мозък е около 1400 грама.

Това колко си умен обаче не зависи от големината на този орган. Най-лесно тази теза може да бъде доказана с животински примери – кучето, което е едно от най-умните животни, е със среден размер на мозъка от 72 гр, а свинята – със 180 гр

И в мозъка има мостове

Не само по пътищата, а и в човешкото тяло има мостове. Частта на мозъка, която се нарича така, се намира между продълговатия и средния мозък.

Лявото полукълбо на мозъка отговаря за математиката, дясното – за въображението.

Двете полукълба на човешкия мозък отговарят за различни сфери на дейност. В лявото полукълбо са съсредоточени дейности, свързани с математика, логика, език и правила. В дясното пък се намират центровете на чувствата, въображението, импулсивността и философската насоченост.

Мозъкът е определил броя на цифрите в телефонните ни номера

Знаете ли защо повечето телефонни номера по света се състоят от между шест или десет цифри? Защото краткосрочната памет на човека може да запомни едновременно седем обекта.

Работата на мозъка зависи много от водата, която пиете

Дехидратацията е особено вредна за мозъка. Когато организмът се обезводни, паметта се влошава, а способността на човек да мисли намалява близо наполовина.

Мозъкът се разбира по-добре с мъжете

Знаете ли, че човешкият мозък (без значение от пола на притежателя му) възприема по-добре мъжките гласове? Причината е в мелодията и честотата на женския глас, които изискват използването на допълнителни ресурси при разшифроването им.

Мозъкът не го боли

Заради липсата на рецепторни клетки мозъкът не изпитва болка. Така че, когато се извършва мозъчна операция, хирургът може да работи, без пациентът да е упоен. Това обаче не важи за скалпа и черепа.

През главата ни минават около 70 000 мисли на ден

През човешкия мозък дневно минават около 70 000 мисли. Добре е обаче внимателно да ги подбирате. Учените доказаха, че мислите имат реален, физически ефект върху телата ни. Така че, ако си мислите, че сте загубеняк, има голяма вероятност да се превърнете в такъв.

Най-умният човек на света решава математически задачи на 8 месеца

Южнокореецът Ким Унг-Йонг е човекът с най-високо IQ в света. Неговият коефициент на интелигентност е 210, а този на Албърт Айнщайн е едва 160. Роденият на 8 март 1972 г. Йонг решава алгебрични задачи на 8 месеца, на две години знае четири езика, а на четири посещава университет.