На 4 октомври отбелязваме Световния ден за защита на животните

На 4 октомври отбелязваме Световния ден за защита на животните. Той се чества в Деня на Свети Франциск, покровител на животните. Решение за отбелязването му е взето през 1931 г. на Международния конгрес на привържениците на движението за защита на природата във Флоренция, Италия.

Организациите за защита на животните използват празника, за да насочат вниманието на хората по света към необходимостта за хуманно и отговорно отношение към животните, както и към бедстващото състояние на животинския свят на нашата планета.

Според последни проучвания 1/3 от бозайниците са застрашени от изчезване заради човешка дейснот. Единственото нещо, което различава животното от човека е разумът. Но това определено не прави хората по-добри, по-велики или по-заслужили уважение същества. Животните имат невероятната сила да ни показват истинските неща. Тези важни, уж малки неща, за които все не ни остава време – внимание, нежност, игри, разходки, искрена обич.

Ето и няколко цитати от известни светочни личности, посветени на животните:

 „За величието на една нация и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните.“

                                                                                                                         Махатма Ганди

 „Жестокостта над животни и дори безразличие към страданието им, е по мое мнение един от най-големите грехове на човешкия род. Те са в основата на човешката поквара. Ако човек създава толкова много страдание, какво право има след това да се оплаква, ако самият той страда?“

                                                                                                                         Ромен Ролан

 „Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.“ 

                                                                                                                         Артур Шопенхауер

 „Който храни гладно животно, храни душата си.“

                                                                                                                         Чарли Чапли