Честит първи учебен ден!

За първи път датата 15 септември  е избрана от правителството на Александър Стамболийски през далечната 1921 г. за Първи учебен ден в България. Преди това учениците са започвали с уроците на 1 септември. Промяната е съобразена с политиката на „Български земеделски народен съюз“ – партията на Стамболийски.

Интересно как едно политическо решение се превръща в Национален празник за страната ни. И сякаш цял живот сме празнували на 15 септември – от килийните училища, та досега. Сякаш вечно на този ден ни е вълнувала тази жажда за знание и просвещение.Сякаш цял живот на този ден виждаме града си нов, пълен с деца и млади хора с цветя в ръцете, на път за училище.

Празниците на българите, свързани с духовността, са най-категоричните и най-светлите и най-обединяващите празници – 24 май, 15 септември, 1 ноември.

Учител си остава една от най-авторитетните и достойни професии. Вече с доста по-прилично заплащането. Но с огромни отговорности, заради повишените изисквания на новите родители, родени във времена на тотална подмяна на стойности и авторитети.

И все пак 15 септември е удивителен празник на българите. Никъде по света не изпращат децата си на училище с такъв трепет и вълнение, особено първолаците. Звънът на училищното звънче е един от най-милите спомени от детските години. Първата учителка никога не се забравя. Усилието да изписваш букви и цифри, които да не „излизат“ от реда, да получиш свидетелство за грамотност и колкото повече можеш и знаеш, да трябва повече и повече да можеш и знаеш.

Училището е малък модел на живота. Закрилата на семейството я няма там. Закрилата на учителя не стига за всички ученици – по много и по равно. Нуждата да имаш приятел е вече наложителна. Да заслужиш доверие, да споделяш, да си в общност. Получаваш оценки за положен труд и проявено самостоятелно мислене. Понасяш несправедливости. Бориш се за своето мнение. Закриляш по-слабите. Сравняваш се по първите.

И в този малък „модел“ на живота неусетно, от клас в клас, порастваш и ставаш самостоятелен млад човек на прага на своя собствен път в живота!

Ние, от екипа на Долап.бг, честитим 15 септември на всички малки, големи и още по-големи ученици и им пожелаваме да учат, за да сполучат. Но и да бъдат преди всичко мислещи хора, добри хора, чувствителни хора!

На добър час!

Уляна Кьосева