На 16 август 1979 г. в София е открита първата международна детска асамблея Знаме на мира

Когато ООН обявява 1979 г. за Международна година на детето (по случай 20-годишнината от приемането на декларация на ООН за правата на детето), Комитетът за култура на България решава да организира международен фестивал на детското изкуство, който да обедини деца от целия свят.

Специално за случая е изграден мемориал в нов парков комплекс в подножието на Витоша, в близост до строящия се тогава жилищен комплекс “Младост”. Той включва 68 камбани от различни държави, които може да се бият само от деца. Проектът е иницииран и реализиран по идея на Людмила Живкова – председател на Комитета за култура (с ранг на министър), под егидата на ООН.

Така София става домакин на Международна детска асамблея в Международен парк на децата от света, наречен по-късно “Камбаните”. Името на асамблеята „Знаме на мира“ и мотото на фестивала „Единство, творчество и красота“, са заимствани от учението на руския художник и философ Николай Рьорих.

На тържественото откриване присъства тогавашният генерален директор на ЮНЕСКО Амаду-Махтар М’Боу. „Идеята за провеждането на Асамблеята предлага на много деца, закърмени с различна култура, възможност да разберат, че независимо от различията съществува един общ език на братство и солидарност, който е залог и надежда в бъдещето“, казва М’Боу на XX сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО от 1978 г.

В периода 16 – 25 август 1979 г. се провежда Първата международна детска асамблея „Знаме на мира”, като фестивал на детските изкуства с деца от 77 държави. В рамките на събитието в Народното събрание на България се сформира и Първият световен детски парламент, на който е прието „Писмо – обръщение” на децата участници в Международната детска асамблея „Знаме на мира” до децата по целия свят. На 34-та сесия на Общото събрание на ООН „Писмото – обръщение” е разпространено като официален документ.

Първоначалният замисъл е събитието от август 1979 г. да се проведе еднократно, но то се оказва изключително успешно, а страните участнички заявяват готовност да се включат и в следващи издания. Така “Знаме на мира” се превръща в нова форма на дипломация и сътрудничество в името на мира, подкрепена от ООН и неговите подразделения – ЮНЕСКО (за образование, наука, култура) и УНИЦЕФ (за децата), както и от други международни организации. През 1987 г. Организацията на обединените нации удостоява асамблеята със званието „Вестител на мира“.

До 1989 г. в Международен парк на децата от света, разположен в покрайнините на българската столица, се провеждат четири асамблеи, организирани през три години. Общият брой на участниците във фестивалите е 3900 деца от 138 държави и 14 000 деца от България.

Най-успешна е асамблеята от 1988 г., която посреща участници от 135 държави. По време на четирите международни фестивала децата творят заедно и опознават културата на останалите държави участнички. Всяка детска делегация носи със себе си по една камбана и по един растителен вид от родината си.

Любопитни статии с много снимки може да видите ТУК

https://archives.bnr.bg/edinstvo-tvorchestvo-krasota-asambleya-zname-na-mira/

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/39-g-ot-parvata-mezhdunarodna-detska-asambleya-zname-na-mira-galeriya