На 10 август честваме Световния ден на готвачите

Една от най-търсените и незаменими професии в света е професията на готвача. Всеки знае за важността на здравословната и в същото време вкусна храна. И само майсторите в тази област могат с вдъхновение да създадат полезни кулинарни творения, съчетаващи най-често неочакваните компоненти. Професията на готвача е една от най-древните. Легендата казва, че името „готвене“ се е образувало в името на помощник-бог на лекуващия Асклепий – готвачът Кулина.

На 10 август честваме Свети Лаврентий, който е патрон и закрилник на готвачите.
Свети Лаврентий Римски (на латински: Laurentius – увенчан с лаври; ок. 225 — 10 август 258) — е един от седемте дякони в Древен Рим, убити по време на гоненията, устроени от римския император Валериан.
Съгласно традиционното житие, Лаврентий произхождал от град Оска (днес Уеска) в Тараконска Испания и бил ученик на архидякон Сикст. Когато Сикст става папа през 257г, Лаврентий бил ръкоположен за дякон. Отговарял за надзора на имуществото на църквата и грижата за бедните.
По време на гоненията на Валериан през 258 г. много свещеници и епископи са убити, а християните сенатори и членове на знатни фамилии – лишени от имущество и изгонени от града. Сикст II е една от първите жертви на тези преследвания – обезглавен е на 6 август. След убийството на папата Лаврентий бил хвърлен в тъмница, където извършил много чудеса, изцелявал болните и много хора присъединил към християнството. Скоро римският префект поискал от него да даде на империята съкровищата на църквата. Измолвайки тридневен срок, Лаврентий раздал почти цялото църковно имущество на бедните. На третия ден отишъл при префекта, заедно с тълпа от просяци, сакати, слепи и болни, казвайки:“Това са истинските съкровища на Църквата“. За тази си дързост бил подложен на жестоки изтезания и изпечен жив върху желязна решетка.

И в наше време професията на готвача е много ценена. Всички готвачи са щастливи да празнуват професионалния си празник. Историята на произхода на международния ден за готвене датира от 2004 г., когато Световната асоциация на кулинарните общности реши да отпразнува деня на готвача на 10 август. Тази асоциация включва 8 милиона души от цял ​​свят, които са представители на готварския и кулинарния бизнес. Не много хора знаят в кой ден се отбелязва Международният ден на готвенето. И днес този празник е много голям мащаб събития и действия в различни страни. Традицията за празнуване на този ден е от значение не само за главния готвач, но и за организирането на събития, собствениците на заведения за хранене и ресторантите, както и представители на държавните органи.

Честит празник!