Имен ден днес имат всички с имената Евлоги, Евлогия, Зоя, Живко, Живка ,Фотина и Светла.

На 13 февруари Българската православна църква почита Св. Евлогий, Св. Преп. Зоя (Живка), Преп. Мартиниан и Фотина (Светла)

Св. Евлоги, архиепископ Александрийски бил благочестив и предан на вярата Христова. Живял е по времето на император Ираклий през VII век.

Името Евлоги идва от гръцки и означава „добра дума”.

На днешния ден Българската православна църква почита още Св. пребодобни Мартиниан и Св. преподобни Зоя и Фотиния.

Св. преподобни Мартиниан се родил в Кесария Палестинска през IV век,

На 18 години той се оттеглил в планина в Кападокия и там прекарал 25 години в пост, бдение, молитва и борба с много изкушения.

По онова време Зоя била блудница и се опитала да го изкуши. Преподобният обаче излязъл, запалил огън и влязъл бос в него, казвайки: „Ако не мога да изтърпя този огън, как ще устоя на пламъците на Ада?”

Тогава Зоя, изумена паднала в краката му и поискала прошка. След това отишла във Витлеем и заживяла в манастира „Св. Павел” като аскет. Покайвайки се за всичките си грехове, Св. преподобна Зоя получила от Бога дара да върши чудеса.

Междувременно, за да се спаси от изкушения, Св. Мартиниан се изолирал на самотен остров насред морето. Буря обаче разбила наблизо кораба, с който пътувала Св. преподобна Фотиния.

Св. Мартиниан ѝ дал всичките си провизии, получени от моряк, който посещавал острова три пъти годишно и се хвърлил в морето.

По Божия промисъл обаче делфин го дочакал и на гърба си го изнесъл на брега. Тогава Св. Мартиниан решил никъде да не се настанява за постоянно, а непрекъснато да пътува.

За две години той обходил 164 града, като навсякъде проповядвал Христовото учение.