Вдъхновението „Травиата“ или коя е Дамата с камелиите – любопитно

На 10 февруари от  19,00 ч. На сцената на Държавна опера-Стара Загора ще видите отново „операта на оперите“  ТРАВИАТА опера от Джузепе Верди, диригенти са участници  в Международния майсторския клас за диригенти с водещ диригент Деян Савич и с прекрасните солисти Деси Стефанова, Тереза Бракалова, Ивайло Йовчев, Александър Крунев, Александър Марулев, Игнат Желев, Анастасия Алтухова, Богомил Русенов и др. Режисьор  е Франк-Бернд  Готшалк, художник Борис Стойнов, хореографията е на  Андреас Песлер. С Оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Верди се запознава с нашумелия роман на Александър Дюма –син „Дамата с камелиите“ още през 1848 г., когато е отпечатан. Веднага у него се появява мисълта да напише опера върху този сюжет. А когато през 1852 г. композиторът вижда в Париж преработения в драма роман „Дамата с камелиите“, той възлага на редовния си литературен сътрудник Франческо Мария Пиаве да напише либретото. Естествено съдържанието на драмата е предадено в съкратен вид, променени са имената, дори и заглавието – Травиата/ Заблудената, Безпътната/.

Премиерата на операта се е състояла на 6 март 1853 г. във Венеция и е образец в историята на колосалните провали.Но като един мъдър човек Верди дори не търси причините за този провал. Той просто оставя на времето да се произнесе. И времето отсъжда! Скоро операта „Травиата“ става най-популярната опера на Верди. Камелиите се превръщат в най-модните цветя на епохата и остават такива чак до края на 19 век. Един букет от тях струвал 250 франка – внушителна за времето си сума. Постепенно славата на камелиите намаляла, но не и на операта. „Травиата“ се играе във всички театри по света и до днес, почти 160 години след създаването й.Прав е бил Дюма, който след като слуша Травиата казва: „След петдесет години никой не би си спомнил за моята „Дама с камелиите“, но Верди я обезсмърти.

Коя е Виолета Валери /в операта „Травиата” от Дж.Верди/ или Мари Дюплеси /в романа „Дамата с камелиите” от Ал.Дюма-син/?

Александър Дюма-син срещнал Алфонсина или Мари, както предпочита да я наричат- Дьоплеси, /прототип на Виолета Валери в операта и Маргьорит Готие в романа/ през 1844 г. в операта. По това време тя вече била много известна.

“Тя беше висока, много слаба, с черна коса и бяло-розово лице. Имаше малка глава, продълговати лъскави очи на японка, статуетка от саксонски порцелан, украсена с много камелии…”, написал той в дневника си същата вечер.

Направил всичко възможно да се запознае с нея, а после и да я накара да се откаже от начина си на живот. Дори помолил баща си да съдейства за кариерата ѝ на актриса. След като не успял да я промени, той се разделил с Мари, но не можал да я забрави.

Известно време след това едва на 23 години тя починала от туберкулоза, а Дюма създал “Дамата с камелиите”. Писателят описал живота на любимата си жена такъв, какъвто го е видял. За да бъде честен към нея, той искал да опише тежката ѝ съдба.

Едва 15-годишна Мари Дюплеси била продадена от баща си на пътуващи цигани. Те пък я преотстъпили срещу голяма сума на парижка сводница. Херцог дьо Гиз станал неин любовник и шлифовал характера и маниерите ѝ. Това я превърнало в най-популярната метреса в Париж. Когато починала обаче, тя била погребана заедно със скитниците, а имуществото ѝ – разпродадено. След излизането на романа “Дамата с камелиите” историята ѝ станала отново изключително популярна, а камелиите се превърнали в най-модните цветя през ХIХ век.

 

Сценични адаптации

Кино

В допълнение към вдъхновяващата „Травиата“ по „Дамата с камелиите“ са създадени двадесет различни филма в много страни. Ролята на Маргьотит Готие е изиграна от Грета Гарбо, Сара Бернар, Мария Феликс, Теда Бара, Ала Назимова, Изабел Юпер и други.

Грета Гарбо е най-известната актриса, влязла в ролята на Маргьорит. Филмът излиза по екраните през 1936 г. и за кратко става един от най-гледаните по това време. Екранизацията на романа на Александър Дюма-син е сред последните звездни моменти в кариерата на Гарбо. Нейната тайнствена слава и външност на порцеланова статуетка пасвала идеално за образа от „Дамата с камелиите“.

Театър

Многобройни пиеси по „Дамата с камелиите“ са изиграни в театри по целия свят. Трагичният образ на Маргьорит Готие се превръща в един от най-желаните сред актрисите. Изигран е от Лилиан Гиш, Вивиан Лий, Сара Бернар, Изабел Аджани, Талула Банкхед и други.

Романът вдъхновява и мюзикъла „Маргьорит“ от 2008 г.

Балет

„Дамата с камелиите“ – балет от Джон Ноймайер по музика на Фредерик Шопен, създаден за Марсия Хайде, тогава примабалерина на балета Щутгарт.

„Маргьорит и Арман“ – адаптация създадена през 1963 г. от известния хореограф Сър Фредерик Аштън специално за Рудолф Нуреев и примабалерината Марго Фонтейн.

Александър Дюма-син има две дъщери от брака си с Надежда фон Кноринг. Той умира през 1895 г., а мемориалът му в парижките гробища по странно съвпадение се намира на стотина метра от гроба на Мари Дюплеси.